Kotkamillsin uutuustuotteet ja menestyksen resepti kiinnostivat Kotkassa — Metsäteollisuuteen investoidaan jälleen Suomessakin

Metsäteollisuus ry 100 vuotta: Tutkimukseen satsaamisen lisäksi metsäteollisuudessa pitää huolehtia osaavan työvoiman pysymisestä ja investointien saatavuudesta Suomeen.

Raimo Eerola

Metsäteollisuus ry:n pääekonomisti Maarit Lindström (keskellä) ja työministeri Jari Lindström (sin.) iloitsevat metsäteollisuuden nykyisestä hyvästä maineesta. 100-vuotiaan Metsäteollisuus ry:n Vetoa vientiin -tilaisuudessa puhui myös kansanedustaja Sirpa Paatero (sd.)
Metsäteollisuus ry:n pääekonomisti Maarit Lindström (keskellä) ja työministeri Jari Lindström (sin.) iloitsevat metsäteollisuuden nykyisestä hyvästä maineesta. 100-vuotiaan Metsäteollisuus ry:n Vetoa vientiin -tilaisuudessa puhui myös kansanedustaja Sirpa Paatero (sd.)

Suomessa metsäteollisuudessa yhdistyvät huippuosaaminen ja laadukas raaka-aine. Kummastakin on Metsäteollisuus ry:n pääekonomistin Maarit Lindströmin mukaan syytä pitää tiukasti kiinni.

— Metsäteollisuuden mahdollisuudet kiinnostavat sekä suomalaisia toimijoita kuin muitakin, erityisesti kiinalaisia, Lindström kertoo.

Suuret kehityssuunnat, kuten kaupungistuminen ja väestön ikääntyminen, näkyvät alan innovaatioissa ja tuotteiden menekissä. Esimerkiksi kaupungistuminen lisää take away -tuotteiden tarvetta, ikääntyminen hygieniatuotteiden.

Metsäteollisuuden tuotteiden markkinat kasvavat tällä hetkellä jopa 200 miljardia euroa vuodessa. Samoin kasvussa ovat alan investoinnit, myös Suomessa. Parhaillaan investointiselvityksiä ja -hankkeita on meneillään koko maassa yli 5 miljardin euron verran.

Metsien merkitys Suomelle, auringonlaskun alan kääntyminen uuteen nousuun ja vastuullisuus ympäristöstä. 100-vuotiaan Metsäteollisuus ry:n ja Kymenlaakson kauppakamarin tiistaina Kotkassa järjestämässä tilaisuudessa lausuttiin monia suuria asioita, mutta ei vailla perusteluja.

Työministeri Jari Lindström (sin.) kertoi itse hyvin muistavansa metsäteollisuuden rakennemuutoksen. Paperitehtaiden sulkemisten jälkeen metsäteollisuus on jälleen ala, johon luotetaan, jota pidetään hyvänä työnantajana ja joka työllistää.

— Metsäteollisuus työllistää suoraan 42 000 ja välillisesti 200 000 henkilöä. Palkkoja ala maksaa 1,8 miljardia euroa vuodessa, Jari Lindström muistuttaa.

Metsäalalla jälleen hyvä maine

Metsäteollisuuden nykyinen hyvä maine jopa yllätti Maarit Lindströmin, kun Metsäteollisuus ry teetti aiheesta tutkimuksen kesällä.

— Erityisesti vienti- ja verotulojen tuottamista arvostettiin, samoin työllisyyden ja hyvinvoinnin luomista.

Alan sisällä puolestaan nousussa on usko puuhun raaka-aineena. Investointeja suunnitellaan ja tehdään pitkällä aikavälillä, jopa 40 vuodeksi eteenpäin. Sen vuoksi tärkeätä on säilyttää toiminnan vastuullisuus niin talouspolitiikassa, työelämässä kuin ympäristössäkin.

Jos rahaa laitetaan lisää tutkimukseen, on huolehdittava investointipäätöksistä, jotta ei käy niin, että me tutkimme, mutta investoinnit menevät muualle. — Maarit Lindström

Metsäteollisuus käyttää noin 100 miljoonaa euroa vuodessa tutkimustyöhön. Lindström pitää tärkeänä, että ideoita vietäisiin suuryrityksistä pienempiin, koska suuret yhtiöt eivät pysty hyödyntämään kaikkia keksintöjä.

Tulevaisuuden kannalta yksi alan tärkeimmistä asioista Maarit Lindströmin mielestä on pitää huolta nykyisen tuotannon parantamisesta samalla kun keksitään uutta.

— Näiden ei tarvitse olla vastakkaisia asioita. Nykytuotannon pitää olla tehokasta, jotta uusia innovaatioita voidaan tehdä.

Maarit Lindström korosti tutkimuksen ja investointien suhdetta.

— Jos rahaa laitetaan lisää tutkimukseen, on huolehdittava investointipäätöksistä, jotta ei käy niin, että me tutkimme, mutta investoinnit menevät muualle. Näin käy, jos rahoituspäätöksen tekeminen Suomeen rationaalisesti ei ole mahdollista.

Lindström toivoikin suomalaiseen päätöksentekoon pidempää jatkuvuutta kuin neljä vuotta, jotta metsäteollisuudella olisi mahdollisuus tuottaa hyvinvointia Suomeen tulevaisuudessakin.

Työvoiman riittävyydestä huolehdittava

Tavoite vähentää muovin määrää maailmassa näkyy metsäteollisuudessa. Uusiutuvan materiaalin käytön mahdollisuudet tuovat alalle kasvua. Tämä näkyy myös Kotkamillsilla, jossa elintarvikekäyttöön suunnitellusta suojakerroskartongista tehtyjä tuotteita markkinoidaan juuri nyt ympäri maailmaa.

Kotkamillsin talousjohtaja Petri Hirvonen kertoi uuden, laminaattipaperia tekevän paperikoneen suunnittelun olevan edelleen meneillään. Kotkan kaupunginjohtaja Esa Sirviö kysyi työvoiman saatavuudesta.

— Ekamissa on prosessitekniikan ammattitutkinto ja olemme luvanneet opiskelijoille meillä vähintään työharjoittelupaikan. Meille on todella tärkeätä, että alaa pystyy opiskelemaan paikallisesti, kertoo Kotkamillsin henkilöstöjohtaja Jyri Lippo.

Uusimmat uutiset