Merivartiostolta Kotkassa vapautuneet tilat tulevat myyntiin todennäköisesti ensi vuonna — ”On toistaiseksi liian vaikea myydä, kun ei oikein tiedä, mitä tarkalleen myy”

Pookinmäen rakennusta hahmoteltiin aikoinaan asumiskäyttöön. Vaadittava kaavamuutos ei ole edennyt.

Sari Tauru

Kotkan merivartioasemalta avautuu komea maisema.
Kotkan merivartioasemalta avautuu komea maisema.

Merivartiostolta vapautuneet tilat Kotkan Pookinmäellä ja Meriniemessä eivät ainakaan ihan lähiaikoina ole tulossa myyntiin. Myyntipäällikkö Asko Taskila Senaatti-kiinteistöistä kertoo, että ennen myyntiä Senaatti-kiinteistöjen täytyy vielä neuvotella Kotkan kaupungin kanssa ja ratkaista tiettyjä teknisiä asioita.

— Siinä rannassa toinen rakennus on osittain tai onko jopa kokonaan kaupungin maalla. Lisäksi se Pookinmäellä sijaitseva päärakennus ja rantarakennus ovat toisiinsa yhteydessä erinäisillä kaapeloinneilla. On toistaiseksi liian vaikea myydä, kun ei oikein tiedä, mitä tarkalleen myy, sanoo Taskila.

Tulevat julkiseen myyntiin

Vuositolkulla Senaatti-kiinteistöt ei kuitenkaan aio Pookinmäen ja Meriniemen rakennusten kanssa odotella.

— Niiden ylläpidosta ja valvonnasta on koko ajan meille kuluja. Arvelisin, että ensi vuonna pyrimme ne myymään. Kunhan ensin käymme kaupungin kanssa sen rannan omistuskuviot läpi ja selvitämme muut tarvittavat asiat, kertoo Taskila.

Kun rakennukset joskus tulevat myyntiin, myydään ne Taskilan mukaan samaan tapaan julkisesti kuin muutkin Senaattikiinteistöjen kohteet. Taskila ei osaa vielä sanoa, myydäänkö Pookinmäen ja Meriniemen rannan rakennukset yhdessä vai erikseen.

Asuntosuunnitelmat ainakin toistaiseksi jäissä

Joitakin vuosia sitten Senaatti-kiinteistöt viritteli ajatusta, että Pookinmäen rakennus olisi muutettu merivartioston lähdettyä asunnoiksi. Koska alue on tätä nykyä kaavoitettu puistoksi, keskusteli Senaatti-kiinteistöt Kotkan kaupungin kanssa kaavan muuttamisesta. Ajatus ei kuitenkaan koskaan edennyt viitesuunnitelmaa pidemmälle.

Kotkan asemakaava-arkkitehti Marja Kukkosen mukaan kaavatarkastelu on paikallaan siinä vaiheessa, kun rakennukset vaihtavat omistajaa. Kukkosen mukaan sellaista ratkaisua, jossa rantarakennusten tuleva käyttö katkaisisi niin sanotun Meriniemen lenkin, ei ole tulossa.

Asko Taskila kuvaa Pookinmäen ja Meriniemen rannan kohteita sijainniltaan ja maisemaltaan upeiksi.

— Olen itsekin siellä muutamaan otteeseen kiertänyt, ja täytyy sanoa, että paikka on hieno. Etenkin sieltä ylhäältä mäen päältä on upeat näköalat, kehuu Taskila.

Kotkan merivartioasema muutti Pookinmäeltä ja Meriniemen rannasta Kuusiseen vuoden 2018 tammikuussa.