Kotka ei olekaan haiseva satamakaupunki — Helsingistä itään -hanke etsii uusia kulttuurin tuottajia Kotkaan ja Pyhtäälle

Raimo Eerola

Marit Hohtokarin vetämä hanke pyrkii kehittämään Kotkan ja Pyhtään vetovoimaisuutta kulttuurin keinoin.

Kotkassa ja Pyhtäällä haetaan uusia kulttuurin tekijöitä ja tuottajia. Kunnissa käynnistyneen Helsingistä itään -hankkeen tarkoituksena on lisätä seudun vetovoimaisuutta kulttuurin keinoin.

— Olen etsimässä palkeita, jotka puhaltavat eloon Kotkan ja Pyhtään uinuvat mahdollisuudet. Tutkimukset ovat osoittaneet, että monipuolinen kulttuuri ja vireät yhteisöt vetävät alueille muutakin elinkeinoelämää, hankkeen vetäjä Marit Hohtokari sanoo.

Kotka ei olekaan ruma satamakaupunki

Luovien alojen yritystoiminnan asiantuntijana toimiva Hohtokari sai idean projektiinsa työskennellessään kehittämisyhtiö Cursorissa viime vuonna. Helsingissä asuva Hohtokari kertoo, että viikoittaiset matkat Kotkaan saivat hänet näkemään alueen uudessa valossa.

— Helsingin itäpuoli on huonosti tunnettu pääkaupunkiseudulla. Vielä puolitoista vuotta sitten ajattelin, että Kotka on ruma ja haiseva satamakaupunki kaukana Helsingistä. Tämä on ennakkokäsitys, jonka monet helsinkiläiset jakavat. Kun huomasin olevani väärässä, halusin tehdä jotain tälle virheelliselle mielikuvalle, hän kertoo.

Uusia asukkaita Kotkaan ja Pyhtäälle?

Hohtokari toivoo, että vuoden pituinen hanke synnyttäisi alueelle uusia tapahtumia ja kulttuuritoimintaa, jotka huomattaisiin myös pääkaupunkiseudulla. Ehkäpä Kotka tai Pyhtää voitaisiin nähdä vaihtoehtona Helsingissä asumiselle.

Hankkeeseen valitut tekijät jaetaan ryhmiin, jotka tulevat vuoden aikana saamaan tehokurssin tapahtumien ideointiin, kehittämiseen ja tuottamiseen. Kotkassa yhteistyökumppanina toimii kulttuuritoimen Uudet tapahtumat -kiihdyttämö.

Opetus- ja kulttuuriministeriön tukema hanke toteutetaan Kotkan ja Pyhtään lisäksi Strömforsin ruukissa ja Lapinjärvellä.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.