Hallinto-oikeus kumosi Haminan linja-autoaseman myyntipäätöksen

Antti-Jussi Larvio

Haminan linja-autoaseman kauppa on kumottu Itä-Suomen hallinto-oikeudessa. Oikeuden mukaan on mahdollista, että kaupassa on suosittu yhtä yrittäjää.
Haminan linja-autoaseman kauppa on kumottu Itä-Suomen hallinto-oikeudessa. Oikeuden mukaan on mahdollista, että kaupassa on suosittu yhtä yrittäjää.

Itä-Suomen hallinto-oikeus on kumonnut Haminan kaupunginhallituksen päätöksen Haminan linja-autoaseman kiinteistön myynnistä ja sen tontin vuokraamisesta Hannu Pekkarisen yhtiölle. Oikeuden mukaan kaupunginhallituksen päätös oli syntynyt virheellisessä järjestyksessä.

Haminan kaupunginhallitus myi vuonna 2015 ilman kilpailutusta linja-autoasemakiinteistön 48 000 eurolla ja vuokrasi rakennuksen tarvitseman 700 neliön suuruisen alueen 1 400 euron vuosivuokralla Pekkariselle perustettavan yhtiön lukuun.

Päätöksestä tehtiin oikaisuvaatimus, jonka mukaan muun muassa kauppahinta oli liian alhainen, kaupunki toimi vastoin EU:n määräyksiä ja suosi yksityistä yrittäjää. Kaupunginhallitus hylkäsi oikaisuvaatimuksen. Sen jälkeen päätöksestä valitettiin hallinto-oikeuteen.

Hinta-arvio puutteellinen

Hallinto-oikeuden mukaan kaupungin kiinteistöstä hankkima suullinen arvio ei täytä riippumattoman asiantuntija-arvion hankkimiselle EU:n komission asettamia vaatimuksia. Arvio pelkän asemarakennuksen arvosta vuokratontilla on myös annettu vasta myyntipäätöksen tekemisen jälkeen eikä arviosta käy ilmi, mihin seikkoihin ja käytettyihin menetelmiin hinta-arvio on perustunut.

Kiinteistövälittäjä arvioi ensin rakennuksen ja sen tontin arvoksi 80 000 euroa ja myöhemmin pelkän rakennuksen arvoksi vuokraoikeudella 60 000 euroa. Oikeus huomauttaa, että asemarakennus myös myytiin 12 000 euroa viimeisintä arviota halvemmalla.

Oikeuden mukaan sille ei ole esitetty selvitystä siitä, mihin maa-alueen 1 400 euron vuosivuokra perustuu. Kauppa on myös ollut valikoiva, koska siitä on neuvoteltu ainoastaan Pekkarisen kanssa eikä kilpailutusta ole tehty.

Kiellettyä tukea yritykselle

Oikeuden mielestä on mahdollista, että kaupunginjallituksen päätökset rakennuksen myynnistä ja tontin vuokraamisesta sisältävät Euroopan unionin kieltämää valtiontukea yhdelle yritykselle. Valtiontukisäännöksiä sovelletaan EU:ssa myös kuntiin. Kaupunginhallitus ei ole päätöksiä tehdessään riittävästi selvittänyt mahdollisen valtiontuen olemassaoloa eikä tukimääräysten ja tukisäännösten soveltamisen edellytyksiä.

Hallinto-oikeus toteaa, että mikäli kaupunginhallituksen toimenpiteet sisältävät valtiontukea, tuesta on ilmoitettava ennen sen täytäntöönpanoa Euroopan komissiolle. Tällaista ilmoitusta ei ole tehty.

Kaupunki miettii

Haminan kaupunginjohtaja Hannu Muhosen mukaan maanantaina saatuun oikeuden ratkaisuun ei ole vielä tarkemmin perehdytty.

— Kauppa olisi pitänyt hoitaa eri tavalla tai sitten perustella se tuon valtiontuen näkökulmasta. Hinta-arvio olisi myös pitänyt olla ennakolta. Siinä tapahtui menettelytapavirhe. Meidän pitää nyt miettiä valitetaanko Korkeimpaan hallinto-oikeuteen, vai tehdäänkö uusi päätös, jossa hinta pitää sitten perustella. Emme ole vielä käyneet läpi kuinka toimitaan, Muhonen sanoo.

Antti-Jussi Larvio

Antti-Jussi Larvio

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.