Haminaan tulee Suomen pisin lipputanko ja valtaisa Suomen lippu

Antti-Jussi Larvio

Haminaan tulee Suomen pisin lipputanko ja valtaisa Suomen lippu

Hamina on hankkimassa Suomen pisintä lipputankoa, jossa liehuu suuri Suomen lippu ympäri vuoden. Kyseessä on kaupunginjohtaja Hannu Muhosen mukaan osa Haminan imagoa parantamaan kehitettyä Haminan Lippumaailma-hanketta. Suurlippu nostetaan tankoon ensi vuoden toukokuun 28. päivänä, kun Suomen lippu täyttää 100 vuotta.

— Joukkorahoituksen avulla hankittavaan korkeaan lipputankoon vedetään suuri Suomen lippu. Mikäli tangosta tulee noin 40 metriä korkea, se voidaan sijoittaa kaupunkirakenteeseen, jos korkeampi, se pystytetään meren rannannalle, Muhonen sanoo.

Maailmalta löytyy yli 170 metrin korkuisia lipputankoja, mutta sellaisiin korkeuksiin ei kaupungin viestintä- ja markkinointisuunnittelija Minna Nordströmin mukaan Haminassa tähdätä. Ruotsin korkein lipputanko on 48-metrinen, joka voi hänen mukaansa maajoukkuehengessä toimia haasteena Haminan lipputangolle. Tangon pituus tulee osaltaan riippumaan myös joukkorahoituksen onnistumisesta.

Haminan Lippumaailma-hankkeen ideoinut valtiotieteen tohtori Kimmo Kiljusen mukaan 40-metrinen tanko maksaa noin 40 000 euroa, kun 60 metriä korkean hinnaksi muodostuu jo 140 000 euroa.

Haminan jättilipputanko ja siinä liehuva maailman suurin Suomen lippu tulevat olemaan pysyvä maamerkki, jossa lippu liehuu jatkuvasti ympäri vuoden.

Haminan Lippumaailma -hanke lähtee virallisesti liikkeenne Lipputornin luona järjestettävässä tilaisuudessa ensi viikon perjantaina. Tuolloin Haminan Lipputornin huipulla olevaan lipputankoon nostetaan Suomen ensimmäinen lippu eli punapohjainen leijonalippu. Haminan kaupunginjohtaja Hannu Muhosen mukaan silloin myös julkistetaan tarkemmin mitä Haminan Lippumaailma tuo tullessaan.

Lipputornissa avataan Kiljusen kokoama Suomen lipun tie -näyttely, jossa on nimensä mukaisesti esillä Suomeen liittyviä lippuja ja tietoa niiden historiasta.

ANTTI-JUSSI LARVIO

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.