Terassikauden alku sai rajusti vauhtia auringosta ja lämmöstä — Monessa paikassa pääsee pääsiäisen aikaan istumaan ulkona: ”Vaatetusta pitää kuitenkin osata vähentää varovasti”

Kylmä meri oli muutaman metrin päässä, mutta Kaija Pääkkönen ja Veijo Heininen löysivät suojaisen paikan terassihetkeään varten torstaina Kotkan Sapokassa.
Kylmä meri oli muutaman metrin päässä, mutta Kaija Pääkkönen ja Veijo Heininen löysivät suojaisen paikan terassihetkeään varten torstaina Kotkan Sapokassa.

Yksi varmimpia ja odotetuimpia kesän airuita on ravintoloiden terassien avautuminen. Monessa paikassa terassipaikat on jo saatu asiakkaiden käyttöön sopivasti pääsiäispyhiksi. Vauhtia terassikauden alkuun on tuonut lämmin ja aurinkoinen sää.

Terasseilla alkaa tareta, sillä eteläisessä Kymenlaaksossa lämpötila kohoaa iltapäivällä yli kymmeneen asteeseen. Pitkäperjantai on poutainen päivä ja aurinko näyttäytyy monin paikoin. Päivälämpötila on torstaita korkeampi.

Pääsiäislauantaina ja sunnuntainakin alueella on aurinkoista ja lämpötila yltää yhä kymmenen ja viidentoista asteen välille. Myös maanantaille sääennuste lupaa aurinkoista säätä ja kahdeksan astetta lämmintä.

Kotkalaiset Kaarina ja Tuomo Malin aloittivat terassikauden alkuviikosta ja jatkoivat torstaina Kotkan torilla. He totesivat, että päivä oli ensimmäinen todella lämmin keväistä nautintoa varten. Veijo Heininen ja Kaija Pääkkönen valitsivat Sapokassa kaikkein suojaisimman nurkkauksen ja muistuttivat, että vaikka on jo lämmintä, pitää vaatetusta vähentää varovasti.

Lämmin tuli viime vuotta aiemmin

Ravintola Karoliinan terassia ryhdyttiin laittamaan kuntoon asiakkaita varten keskiviikkona.

— Terassia päätettiin fiksata kuntoon, koska tämä lämmin ilma tuli nopeasti. Nythän on paljon lämpimämpää kuin esimerkiksi viime vuonna tähän aikaan. Normaalisti me avaamme terassin vapuksi, mutta nyt tuoleja ja pöytiä on riittävästi, jotta ulkona pääsee istumaan. Lisää tulee vielä myöhemmin, kertoi Anne Peippo.

Karoliinassa pöytiä koristavat jo myös värikkäät kukat. Toisaalta ovensuusta saa vilttejä polvien lämmittäjiksi, koska viileys voi huhtikuussa tuntua heti, kun aurinko ei suoraan lämmitä. Karoliina on avoinna perjantaina ja lauantaina.

Ismo Räty kertoi, että Tulikukossa Sapokassa terassikausi on jo alkanut. Tämän viikon alussa ulkopöytiin kerääntyi jo paljon väkeä, kun oli tyyntä ja aurinko porotti täydeltä terältä.

— Hyvin tarkenee. Mutta tähän aikaan vuodesta ihmiset toisaalta lähtevät nopeasti terasseilta auringon alkaessa laskea. Merihän on vielä hyvin kylmä, mikä vaikuttaa tarkenemiseen.

Haminan Seurahuoneella terassi saatiin avattua eilen torstaina. Rankissa kesäkausi alkaa vappuna sillä säävarauksella, ettei tule takatalvi ja lunta taivaalta.

Pyhtään Lököressä Cafe Sagitta avautuu facebookin mukaan lauantaina.

Kaarina ja Tuomo Malin ihastelivat torstaina keväistä terassitunnelmaa Kotkan torin laidalla ja totesivat, että ensimmäistä kertaa auringon lämpö todella tuntui.

Ihmiset lähtevät liikkeelle

Keisarinsatamassa ensimmäiset rohkeat asiakkaat istuivat terassin pöytien ääressä jo viime viikonloppuna. Anne Savosen mukaan ulkona on jo ruokailtu sekä nautittu virkistävistä juomista.

— Kyllä se huomaa, että ihmiset alkavat liikkua kun päivät pitenevät ja sää lämpenee. Säästähän terassien suosio aina riippuu. Pääsiäisen pyhinä me pidämme ravintolan kiinni, kertoi Savonen.

Haminan Tervasaaressa Hyökyn terassialuetta on tällä viikolla siivottu ja paikkoja laitettu kuntoon. Patu Patasen mukaan varsinainen avaus on suunniteltu vapuksi. Ensi viikolla tosin jo aloitetaan perjantaina Timo Nopasen 80-vuotissynttäreillä.

— Ulos tulee uusi esiintymislava, koska entinen katos meni läjään ja terassipaikkoja järjestetään lisää, lupasi Patanen.