Wahlroosin makkaratehdas: Makkara muhii kiukaalla, herrat katsovat dokumenttielokuvaa vuodelta 1967 ja pyyhkivät silmäkulmiaan – Kuuntele katsojakokemuksia Kymen Sanomien Aika-Ankkuri-podcastissa

Esko Almgren ja Leo Märkälä ovat tietäneet toisensa pitkään, mutta nyt ensi kertaa juttelevat siitä, mikä paikallisdokumentin merkitys on.

Raine Toivonen

Leo Märkälä ja Esko Almgren pohtivat elokuvan merkitystä paikallishistorian tallentamisessa.
Leo Märkälä ja Esko Almgren pohtivat elokuvan merkitystä paikallishistorian tallentamisessa.

Esko Almgren, 87, ja Leo Märkälä, 77, eivät ole eilisen teeren poikia. He ovat tietäneet toistensa työuran Kotkassa, mutta eivät ole koskaan aiemmin vaihtaneet ajatuksia.

Kymen Sanomien Aika-Ankkuri-podcast saattoi heidät yhteen. Moniosainen ääniohjelma päätyi Wahlroosin makkaratehtaalle, ja siihen kytkeytyneet lehtijutut herättivät Leo Märkälän huomion:

– Luin useita juttuja lehdestä, ja silloin minä muistin, että olen auttanut Wahlroosien elokuvan taltioinnissa tai siirtämisessä nykyisille käyttöformaateille, Märkälä sanoo.

Hän otti yhteyttä toimitukseen, ja niin Kimmo K. Puontin kuvaama elokuva päätyi yleisön katseltavaksi.

Tuhansia dokumenttifilmejä

Leo Märkälä on tätä nykyä eläkkeellä. Hän teki päivätyönsä seurakunnassa ja päihdeterapeuttina. Koko ajan hän on tallentanut kamerallaan dokumenttielokuvia Etelä-Kymenlaaksossa.

Märkälä arvioi, että hänellä on varastossaan noin 4000 filmiä ja videota. Mies lahjoitti Kymenlaakson museolle 72 dokumenttifilmiä.

– Kuvasin esimerkiksi anoppiani Tiutisessa. Hän kertoi laajat tarinat elämästään ja aiemmista vuosistaan Karjalassa. Nyt nuo tarinat ovat merkittävää paikallista perinnetietoa ja historiaa.

Tuttu kiukaan herkku

Märkälä kertoo, että oli muuttanut perheineen Kotkaan suurin piirtein Wahlroosin makkaratehtaasta kertovan dokumentin "Makkaran tie maailmalle" valmistumisen aikaan.

– Tehdas ei muutoin ollut tottu, mutta lauantai-iltaisin minunkin perheeni kiukaalla kypsyi Wahlroosin käyrä.

Esko Almrenin silmäkulma kostui dokumenttia katsellessa:

– Niin nuorin tyttäreni kuin vaimoni Kaarina, siis omaa sukua Wahlroos, piipahtavat filmissä. Ja siinä ovat meidän ruusumme sekä pihakeinu, jossa appivanhempani istuvat.

– Niin paljon tehtaalta tuttuja työntekijöitä, Almgren herkistyy.