Ennakkoäänet eivät lupaa jytkyä perussuomalaisille Kaakkois-Suomen vaalipiirissä — Demareilla on nostetta

Kristillisdemokraatit saisivat ennakkoäänien perusteella edustajan Kaakkois-Suomesta

Ennakkoäänet eivät lupaa perussuomalaisille jytkyä Kaakkois-Suomen vaalipiirissäkään.
Ennakkoäänet eivät lupaa perussuomalaisille jytkyä Kaakkois-Suomen vaalipiirissäkään.

Perussuomalaisten jytky jäisi tulematta ennakkoäänten perusteella myös Kaakkois-Suomen vaalipiirissä. Puolue on saanut ennakkoäänistä 15,5 prosenttia, kun viime eduskuntavaaleissa kertyi sille äänistä 17,7 prosenttia. Pudotusta on siis 5,7 prosenttiyksikköä viime eduskuntavaaleihin. Perussuomalaiset joutuisivat tyytymään vaalipiiristä kolmeen kansanedustajaan, kun viime kauden puolue aloitti neljällä edustajalla. 

Kaakon Viestinnän mielipidemittaus lupaili perussuomalaisille 17,7 prosentin ääniosuutta maaliskuussa. Silloin ei puolueelle vielä ennustettu samanlaista nostetta kuin viimeisimmissä gallupeissa. 

Demareille luvassa lisäpaikka

Demareille ennakkoäänet lupaavat hyvää myös Kaakkois-Suomessa. Ääniä on puolueen koriin kertynyt 26,2 prosenttia, joka on 4,1 prosenttiyksikköä viime vaaleja enemmän. Tuloksella irtoaisi viisi kansanedustajan paikkaa eli lisäpaikka olisi tulossa.

Kokoomuksellekin ennakkoäänet lupaavat äänimäärässä menestystä vaalipiirissä, sillä ääniosuus on 18,3 prosenttia eli 2,5 prosenttiyksikköä enemmän kuin neljä vuotta sitten. Paikkoja ei ennakkoäänten perusteella kuitenkaan olisi luvassa lisää.

Keskustan vaalivalvojaisissa Kaakkois-Suomessa tuskin ensiminuuteilla hurrattiin, sillä puolue sai 18,7 prosenttia ennakkoäänistä. Viime vaaleissa puolue kuitenkin kuittasi 25,2 prosentin osuuden eli pudotusta olisi luvassa peräti 6,4 prosenttiyksikköä.

Kaakon Viestinnän gallup osasi ennakoida melko hyvin myös keskustan tilanteen, sillä puolueelle povattiin vaalipiirissä 17,6 prosentin osuutta. Keskustalle olisi ennakkoäänten perusteella tulossa Kaakkois-Suomesta neljä edustajaa, joka on yksi nykyistä vähemmän.

Kristillisille paikka, vasemmistoliitolle ei

Kristillisdemokraateille Kaakon Viestinnän gallup lupaili paikkaa Kaakkois-Suomestakin Arkadianmäelle ja ennakkoäänten perusteella sellainen olisi tulossa. Puolue sai 4,8 prosenttia äänistä, kun viime vaaleissa vaalipiirissä sille kirjautui 4,5 prosentin osuus. Paikka on mahdollinen, mikäli suunta jatkuu samana ääntenlaskun edetessä.

Vihreiden olisi ennakkoäänten perusteella tyytyminen yhteen edustajaan, kuten nytkin. Ääniosuus on 8,9 prosenttia. Se on 2,4 prosenttiyksikköä viime vaaleja enemmän, mutta lisäpaikka riippuu varsinaisen äänestyspäivän saldosta.

Vasemmistoliiton kurjuus näyttäisi jatkuvan Kaakkois-Suomen vaalipiirissä näissäkin vaaleissa. 4,0 prosentin ääniosuudella ei paikkaa irtoa. Hieman lohtua voi tulla siitä, että nousua viime vaaleihin olisi tulossa 1,0 prosenttiyksikköä.