Hovioikeus määräsi kovia rangaistuksia huumeiden salakuljetusjutussa, joka nivoutuu Kotkassa paljastuneeseen huumeliigaan

Huumeet oli piilotettu rekan pohjalevyn alle.
Huumeet oli piilotettu rekan pohjalevyn alle.

Itä-Suomen hovioikeus korotti kahden syytetyn rangaistuksia Kouvolan suuressa huumejutussa.

Huumeliiga toi Kouvolaan lokakuussa 2016 yhteensä 27 kiloa amfetamiinia ja 35 kiloa marihuanaa. Poliisi arvioi aineiden katukauppa-arvoksi vähintään 1,5 miljoonaa euroa.

Lasti salakuljetettiin kroatialaisessa rekassa Alankomaista. Keskusrikospoliisi pääsi rikosten jäljille puhelinseurannan avulla ja takavarikoi huumeet.

Päiväsakkojen sijaan pitkä vankeustuomio

Kymenlaakson käräjäoikeus katsoi neljän miehen syyllistyneen törkeisiin huumausainerikoksiin.

Kovimman tuomion, kymmenen vuotta vankeutta, sai 46-vuotias kroatialainen Mihajlo Drageljevic.

36-vuotias kouvolalainen Eppu Hannes Tikkanen määrättiin vankeuteen kuudeksi vuodeksi ja kuudeksi kuukaudeksi, 48-vuotias alankomaalainen Ramdan Bezzat sai kuusi vuotta vankeutta ja 39-vuotias kroatialainen Aleksansandar Vorkapic viisi vuotta ja kuusi kuukautta.

Itä-Suomen hovioikeus korotti Bezzatin rangaistuksen kahdeksaan vuoteen. Lisäksi oikeus katsoi 35-vuotiaan kouvolalaisen Ville Tapani Lehmusmetsän syyllistyneen törkeään huumausainerikokseen. Oikeus määräsi Lehmusmetsän 8 vuoden vankeuteen.

Käräjäoikeus oli aiemmin hylännyt kyseisen syytteen ja tuominnut Lehmusmetsän 40 päiväsakon rangaistukseen huumausainerikoksesta.

Hovioikeus katsoi, että Lehmusmetsä sopi Drageljevicin kanssa ja huumausaine-erän ostamisesta ja tuomisesta Venlon kaupungista Suomeen Kouvolaan.

Hovioikeus ei uskonut selitystä puhelinten myynnistä

Hovioikeus ja käräjäoikeus tulkitsivat eri tavoin Lehmusmetsän ja Drageljevicin välistä yhteydenpitoa.

Syytetyt tapasivat ennen salakuljetusta Suomessa ja Alankomaissa. Lisäksi he olivat yhteydessä myös muuten.

Käräjäoikeus piti mahdollisena syytettyjen selitystä siitä, että tapaamiset liittyivät Blackberry-puhelinten myyntiin. Hovioikeus ei uskonut selitystä.

Hovioikeuden mukaan kokonaisuutena arvioiden ei jää muuta varteenotettavaa vaihtoehtoa kuin se, että Lehmusmetsä on nimenomaan järjestänyt huumeiden toimitusta Suomeen.

Salakuljetuksen taustalla laaja huumeliiga

Huumeiden salakuljetus Kouvolaan nivoutuu osaksi isompaa huumevyyhtiä.

Kymenlaakson käräjäoikeus tuomitsi helmikuussa 12 miestä eri mittaisiin rangaistuksiin yhdessä Suomen rikoshistorian suurimmista huumejutuista.

Pisimmän tuomion sai kotkalainen 45-vuotias Esa Pekka Olavi Toikka. Hänet tuomittiin 13 vuodeksi vankeuteen viidestä törkeästä huumausainerikoksesta.

Luetuimmat