Kysely: Yli kolmasosa suomalaisista on luopumassa kesän ulkomaanreissuista koronatilanteen takia – joka viides pitää yhä kiinni matkasuunnitelmistaan

Suomen matkailualan liitto toivoo lakimuutosta peruuntuneiden matkojen korvauskäytäntöön.

Armi Suojanen

Noin joka viides suomalainen aikoo matkustaa kesällä ulkomaille huolimatta koronaepidemiasta.
Noin joka viides suomalainen aikoo matkustaa kesällä ulkomaille huolimatta koronaepidemiasta.

Yli kolmasosa suomalaisista on koronaepidemian vuoksi luopunut tai luopumassa suunnitelmistaan matkustaa ulkomaille tulevana kesänä.

Tämä käy ilmi Uutissuomalaisen gallupista, joka toteutettiin 17.–20. huhtikuuta.

Kyselyyn vastanneista 17 prosenttia on jo perunut varaamansa ulkomaanmatkan tai uskoo sen peruuntuvan. Lisäksi 18 prosenttia ei koronatilanteen vuoksi suunnittele kesäksi ulkomaanreissua.

Noin joka viides aikoo yhä matkustaa kesällä ulkomaille: 8 prosentilla vastaajista on ulkomaanmatka varattuna ja 12 prosentilla muutoin suunnitteilla.

Vajaalla puolella vastaajista ei ole ollut reissusuunnitelmia ulkomaille kesäksi muutenkaan.

6424077.jpg

Kyselyn tulokset vastaavat varsin hyvin koronan vaikutuksia matkailuun laajemminkin, arvioi matkailualan opetus- ja tutkimuskeskuksen tutkimuspäällikkö Juho Pesonen Itä-Suomen yliopistosta.

– Kansainvälisissä tutkimuksissa on arvioitu, että tänä vuonna ulkomaanmatkailu vähenee globaalisti jopa 50 prosenttia.

Pesonen arvioi, että matkansa peruvien osuus voi vielä kasvaa Suomessa, jolloin koronapandemian vaikutus olisi meilläkin samaa luokkaa kuin kansainvälisesti.

Toiveita kesämatkailuun?

Toimitusjohtaja Heli Mäki-Fränti Suomen Matkailualan liitosta iloitsee galluptuloksissa siitä, että joka viides aikoo yhä matkustaa ulkomaille.

– On hyvä nähdä, että noinkin iso joukko ihmisiä suhtautuu toiveikkaasti siihen, että kesän aikana pystyy lähtemään lomalle. Siihen mekin uskomme.

Mäki-Fräntin mukaan kyselyn vastauksiin on vaikuttanut se, että osa matkanjärjestäjistä on jo perunut kaikki matkansa kesäkuun loppuun asti.

– Jos matka on varattu heti koulujen kesäloman alkuun, se näkyy tuossa tilastossa.

Tyypillisesti matkanjärjestäjät ovat kuitenkin peruneet matkat vain 13.5. asti ja odottavat nyt hallituksen linjauksia matkustusrajoituksista siitä eteenpäin.

Pesosen mukaan koko matkailuala on nyt muiden armoilla.

– Matkustaminen ei ole matkailijoiden omista päätöksistä kiinni vaan enemmän siitä, mikä on sallittua ja mikä ei.

Mäki-Fräntin mukaan matkailun uudelleen käynnistyminen edellyttäisi, että Suomen lisäksi myös kohdemaat avaisivat rajansa ja luopuisivat karanteenimääräyksistä.

Kyselyn mukaan 18–44-vuotiailla on varattuja matkoja ja yhä voimassa olevia matkasuunnitelmia enemmän kuin tätä vanhemmilla. Nuoremmilla oli alun perinkin ollut enemmän matkasuunnitelmia kuin vanhemmilla ikäryhmillä.

– Aina on niitä, jotka ovat lähdössä ulkomaille ja ajattelevat, ettei tämä tauti minua koske ja olen nuori, enkä voi sairastua, Pesonen sanoo.

Isotuloiset pitävät kiinni matkasuunnitelmista

Hanakimmin matkasuunnitelmistaan pitävät kiinni isotuloisimmat eli ne, joiden talouksissa bruttotulot olivat yli 100 000 euroa. Heistä lähes 40 prosentilla on voimassa olevia matkavarauksia ja reissusuunnitelmia ulkomaille kesäksi.

Matkustaminen ei ole matkailijoiden omista päätöksistä kiinni. — Tutkimuspäällikkö Juho Pesonen

Vihreiden kannattajat ovat jättämässä ulkomaanreissut koronan vuoksi väliin muita useammin. Toisaalta heidän joukossaan on muiden puolueiden kannattajiin verrattuna selvästi vähemmän niitä, joilla matkasuunnitelmia ei ole ollutkaan.

Työttömien joukossa taas on selvästi muita enemmän eli kaksi kolmasosaa niitä, joilla ei ollut suunnitelmissa ulkomaanmatkaa.

Suomen matkailualan liitto SMAL haluaa koronakriisin vuoksi lakimuutoksen peruttujen pakettimatkojen korvauskäytäntöihin. Liittoon kuuluu muun muassa matkatoimistoyrityksiä.

– Monissa Euroopan maissa on jo lähdetty muuttamaan EU-pohjaista matkapakettilainsäädäntöä siten, että asiakkaalla ei ole oikeutta kieltäytyä, jos matkanjärjestäjä tarjoaa voucheria, liiton toimitusjohtaja Heli Mäki-Fränti sanoo.

Voucher on määräaikainen lahjakortti, jonka asiakas voi peruutustilanteessa käyttää uuteen matkaan.

– Kun sen voimassaolo päättyy, asiakkaalla on oikeus saada matkan hinta käteisenä takaisin, jos hän ei ole käyttänyt sitä uuteen matkaan.

Nykyisen lain mukaan matkanjärjestäjien on peruutustilanteessa palautettava matkasta maksettu hinta asiakkaalle 14 päivän kuluessa.

– Se ei vain käytännössä ole mahdollista, koska yrityksillä ei ole nyt kassassaan käteisvaroja. Siksi on vedottu asiakkaisiin, että heillä olisi malttia odottaa maksuja ja jos suinkin mahdollista, he ottaisivat vastaan voucherin, Mäki-Fränti sanoo.

Kassavajetta on Mäki-Fräntin mukaan aiheuttanut se, että monet ulkomaiset hotellit, lentoyhtiöt ja retkien järjestäjät eivät ole palauttaneet suomalaisille matkanjärjestäjille niiden maksamia rahoja koronakriisin aikana.

Asiakas voi hyväksyä rahojen palautuksen sijaan peruuntuneesta matkasta lahjakortin, mutta se ei ole pakollista.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto on linjannut, että tarjottujen vouchereiden tulee olla voimassa vähintään vuoden ja ne pitää voida palauttaa rahaksi.

Lisäksi niiden täytyy kuulua vakuuksien piiriin. Tämä tarkoittaa, että asiakas saa rahat takaisin, jos yritys joutuu maksuvaikeuksiin.

– Siksi voucher olisi kuluttajansuojankin kannalta paras vaihtoehto. Lakimuutos, jossa asiakkaan olisi hyväksyttävä voucher, helpottaisi alan toimijoita, Mäki-Fränti sanoo.

Hallituksen asettamien tämänhetkisten matkustusrajoitusten vuoksi asiakkailla on oikeus perua matkansa ilman kuluja 13.5. asti. Tilanne voi vielä pitkittyä.

SMALin jäsenkyselyssä neljäsosa vastaajista arvioi yrityksensä joutuvan selvitystilaan, jos matkakauppa ei käynnisty syyskuun loppuun mennessä. Jos tilanne jatkuu huonona koko vuoden, osuus on jo 44 prosenttia.

Matkustusta ulkomaille vältettävä

Valtioneuvoston päätös rajoittaa liikkumista Suomen ulkorajoilla on voimassa tällä tietoa 13. toukokuuta saakka.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kertoi Viron yleisradion haastattelussa, että Suomen hallitus aikoo keskustella sunnuntaina Suomen ja Viron välisen rajan mahdollisesta aukaisemisesta.

Suomessa haastattelusta kertoivat aiemmin Helsingin Uutisten Tallinna24 ja Ilta-Sanomat.

Ulkoministeriön (UM) matkustussuositus välttää kaikkea matkustamista ulkomaille on voimassa toistaiseksi.

– Suomen rajaliikenteen rajoittamisesta päättää hallitus. Mitä tulee UM:n vastuulla oleviin matkustussuosituksiin, pandemian tässä vaiheessa on vielä ennenaikaista arvioida matkustusrajoitusten kestoa, ministeriöstä todetaan sähköpostitse.

Ministeriön mukaan hyvin monissa maissa maahantuloa ja liikkumista rajoitetaan voimakkaasti, joten poikkeustilanne on edelleen käynnissä.