Uusikuva palaamassa galleriakäyttöön — Suunnitellut säästöt eivät toteutuneet, kun yhtiövastiketta on pitänyt maksaa kaiken aikaa

Kotkan elinvoimalautakunta käsittelee asiaa tiistaina. Tarkoitus on, että taiteilijaseura rupeaa pyörittämään toimintaa.

Juhana Lappalainen

Arkistokuva on taiteilijaseuran viime vuonna pitämästä Uusikuvan jäähyväisnäyttelystä. Kuvssa on Leena Karjalainen (vasemmalla),Anne-Maria Björninen, Ekaterina Kosonen,Timo Mähönen ja Raila Vainonen.
Arkistokuva on taiteilijaseuran viime vuonna pitämästä Uusikuvan jäähyväisnäyttelystä. Kuvssa on Leena Karjalainen (vasemmalla),Anne-Maria Björninen, Ekaterina Kosonen,Timo Mähönen ja Raila Vainonen.

Kotkan galleria Uusikuva on avautumassa uudelleen. Tilaa on tarkoitus tarjota Kotkan taiteilijaseuran käyttöön, ja taiteilijaseurassa on kiinnostusta näyttelytoiminnan pyörittämiseen.
Gallerian elvyttäminen on vielä muutamaa nuijankopautusta vaille niin kaupungin päättävissä elimissä kuin taitelijaseurassakin. Kotkan elivoimalautakunta käsittelee asiaa tiistai-iltana. Päätösehdotuksen mukaan se esittää kaupunkirakennelautakunnalle ja kaupunginhallitukselle, että taiteilijaseura saa paikan käyttöönsä ja Kotkan tekniset palvelut huolehtii edelleen yhtiövastikkeista ja muista tilakustannuksista. Taiteilijaseuran johtokunta kokoontuu asian tiimoilta ensi viikolla.
— Asiasta on käyty useampia keskusteluja, kertoo taiteilijaseuran puheenjohtaja Helena Paakkinen.

Näyttelyiden vaihduttava tarpeeksi tiuhaan

 Näyttelyiden pitää olla laadukkaita. Muuten tällä toiminnalla ei ole merkitystä.

Jos asiat etenevät kaavailujen mukaan ja myös taiteilijaseurassa puheenjohtajan näkemykset ottavat tulta, Uusikuvan toiminta mukailee entisiä linjoja. Näyttelyt vaihtuvat kolmen—neljän viikon välein. Kesäkaudella voi olla pitkäkestoisempi näyttely. Ripustajina täytyy olla paitsi paikallisia taiteilijoita myös muulta tulevia. Paakkinen on aikaisemmissakin haastatteluissa sanonut, että vuorovaikutus pitää Kotkan kartalla siitä, mitä taidemaailmassa tapahtuu.
— Näyttelyiden pitää olla laadukkaita. Muuten tällä toiminnalla ei ole merkitystä.
Seuran näkökulmasta suurimmat selvitettävät kysymykset liittyvät näyttelyohjelmaan ja valvonnan järjestämiseen. Paakkinen huomattaa, että valvojan palkkaamiseen pitäisi saada tukea jostain, sillä seuralla ei ole varaa sellaiseen.
Vähimmäisedellytys siihen, että seura ottaa toiminnan harteilleen, on se, että tilasta ei tarvitse maksaa vuokraa.

Toimintamalli esillä jo viime vuonna

Uusikuvan toiminta päättyi viime vuonna. Kaupungin ylläpitämän gallerian lopettaminen oli osa Kotkan talouden tasapainottamisohjelmaa. Galleria oli tarkoitus myydä, mutta myynti ei ole edennyt. Tilakustannuksista ei ole syntynyt säästöä, vaan kaupunki on kaiken aikaa maksanut esimerkiksi yhtiövastikkeita.
Kaupunginvaltuutettu Pentti Tiusanen (vas.) jätti nyt lokakuussa valtuustoaloitteen, jossa hän pyysi selvittämään, mikä estää antamasta galleriaa taiteilijaseuran tai Kotkan taideseuran hoidettavaksi vuokraa vastaaan. Vastausta valmistelleen museotoimenjohtaja Kirsi Nikun mukaan olisi järkevää, että taiteilijaseura saisi tilan käyttöönsä korvauksetta, kunnes myynti tai muu ratkaisu toteutetaan.
Jo lakkauttamisen yhteydessä seuroilta kysyttiin kiinnostusta. Silloin taideseura totesi, että se ei pysty pyörittämään galleriaa. Taiteilijaseura sen sijaan oli kiinnostunut, mutta se ei ollut valmis maksamaan vuokraa, ja se toivoi silloin myös toimintamäärärahaa.

FAKTA: Gallerian kustannuksia

Tilakulut Uusikuvasta ovat noin 25 000 euroa vuodessa. Haluttuja säästöjä ei syntynyt, koska huoneisto on edelleen kaupungin omaisuutta,
Henkilöstökulut olivat noin 30 000 euroa vuodessa. Viime vuonna museon henkilökunnasta irtisanottiin tai siirrettiin toisiin tehtäviin neljä henkilöä, joista yksi oli gallerian näyttelyvalvoja.
Näyttelykulut vuonna 2016 olivat 9 153 euroa