Kotkalaiset nuoret äänestivät nyt ahkerammin kuin edellisissä seurakuntavaaleissa

Erkko_Vuorensola

Kotka-Kymin seurakunnassa nuoret äänestivät valtakunnallisesti verrattuna aktiivisesti.
Kotka-Kymin seurakunnassa nuoret äänestivät valtakunnallisesti verrattuna aktiivisesti.

Kotka-Kymin seurakuntaan kuuluvat 16–17-vuotiaat äänioikeutetut nuoret äänestivät juuri järjestetyissä vaaleissa viime seurakuntavaaleja vilkkaammin. Nuorten äänestysprosentti tämän vuoden vaaleissa ylsi 11,1 prosenttiin, mikä tarkoittaa, että 925:sta äänioikeutetusta nuoresta 103 kävi äänestämässä.

Edellisvaaleissa Kotkan seurakunnassa nuorista äänesti vain 5,8 prosenttia, Langinkosken seurakunnassa 5,4 prosenttia ja Kymin seurakunnassa 2,5 prosenttia, joten äänestysaktiivisuus nousi merkittävästi alle 18-vuotiaiden keskuudessa.

— 16–17-vuotiaiden äänestysprosentti oli todellinen ilonaihe, mieletöntä nuoret! Tästä on hyvä jatkaa, seuraavan kerran nuorten äänestysprosentti saadaan vieläkin korkeammaksi, Kotka-Kymin seurakunnan erityisnuorisotyönohjaaja Reeta Lanki iloitsee.

Nuorten mielipiteillä on merkitystä

Langin mukaan nuoret ovat yhä valveutuneempia ja valmiimpia vaikuttamiseen liittyvissä asioissa. Nuoret kokevat, että he voivat vaikuttaa, ja että sillä on merkitystä.

— Minusta on hienoa, että kirkko antaa viestin, että nuorilla ja nuorten mielipiteillä on merkitystä. Äänestysinnokkuus kertoo siitä, että kirkko on nuorille tärkeä yhteisö, mutta myös siitä, että nuoret haluavat muutosta, Lanki summaa.

Nuoret äänestivät ahkerammin kuin pääkaupunkiseudulla

Kotka-Kymin seurakuntaan kuuluvien nuorten äänestysaktiivisuutta voi verrata esimerkiksi hiippakuntakohtaisiin tuloksiin. Helsingin hiippakunnassa 16–17-vuotiaiden äänestysaktiivisuus oli alhaisin, 5,6 prosenttia, ja Lapuan hiippakunnassa koko Suomen korkein, 10 prosenttia.

Tulevalla kaudella 18–29-vuotiaita luottamushenkilöitä on Kotka-Kymin seurakunnan kirkkovaltuustossa 8 prosenttia ja alle 40-vuotiaita 29,2 prosenttia.