Influenssaa enemmän Kotkan ja Haminan seudulla aiheuttaa harmia RS-virus – Infektioylilääkäri Risto Pietikäinen:"Influenssan suhteen meillä on ollut harvinaisen tasaista"

– Influenssarokote kannattaa vielä ottaa jo siksikin, että emme tiedä miten korona-virus tulee vielä vaikuttamaan elämäämme täällä Suomessa. Tautien oireet ovat hyvin samankaltaisia, mutta koronaa vastaan ei ole rokotetta, toteaa Kymsoten infektioylilääkäri Risto Pietikäinen.

Raimo Eerola

Influenssaa suurempi ongelma Kymenlaakson sairaaloissa on ollut RS-virus.
Influenssaa suurempi ongelma Kymenlaakson sairaaloissa on ollut RS-virus.

Influenssaepidemia on käynnistynyt tänä talvena Suomessa tavallista hitaammin, mutta viime päivinä influenssa-aktiivisuus on lisääntynyt.

– Meillä ei kyllä ole Kymenlaakson sairaaloissa kuin pari influenssapotilasta. Viime viikolla näytti siltä, että influenssatapausten määrä olisi kasvussa, mutta hyvin, jopa harvinaisen hiljaista ja tasaista meillä on ollut, kertoo Kymsoten infektioylilääkäri Risto Pietikäinen.

Pietikäinen kertoo, että influenssaa enemmän Kymenlaakson sairaaloissa on ollut ongelmia RS-viruksen kanssa.

– Se epidemia jatkuu voimakkaana ja on vienyt voimat monilta vanhuksilta ja pieniltä lapsilta.

THL odottaa influenssaepidemian huippua vasta maaliskuulle.

– On vaikeaa ennustaa, miten tilanne lähitulevaisuudessa kehittyy ja vaikuttavatko talvilomat influenssatilanteen kehitykseen, miettii Pietikäinen.

Rokotuksen ehtii vielä ottaa

Pietikäinen muistuttaa, että influenssarokotuksen ehtii vielä ottaa.

– Rokote kannatta vielä ottaa jo siksikin, että emme tiedä miten korona-virus tulee vielä vaikuttamaan elämäämme täällä Suomessa. Influenssan ja koronan oireet ovat hyvin samankaltaisia, mutta koronaa vastaan ei ole rokotetta. Influenssarokotuksen ottamalla voi ainakin sulkea pois toisen taudeista, toteaa Pietikäinen.

Suojan muodostumisessa kestää noin kaksi viikkoa, joten rokote kannattaa ottaa mahdollisimman pian.

–  Alustavien arvioiden perusteella rokotteen teho on ikäihmisillä kohtuullisen hyvä ja lapsilla hyvä, joten rokotteen ottamisesta on edelleen hyötyä. Etenkin 65 vuotta täyttäneiden ja riskiryhmiin kuuluvien kannattaa vielä ottaa rokote, sanoo ylilääkäri Hanna Nohynek Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Arkisto/Johanna Erjonsalo

Influenssarokotus kannattaa vielä ottaa.
Influenssarokotus kannattaa vielä ottaa.

Virukset muuntuvat jatkuvasti

Influenssavirukset muuntuvat jatkuvasti, joten rokote täytyy ottaa joka vuosi. Kaikkiaan influenssarokotetta on annettu julkisessa terveydenhuollossa tähän mennessä noin 1,1 miljoonaa annosta.

Maksuttomaan rokotukseen oikeutetut voivat käydä ottamassa rokotteen omassa terveyskeskuksessa tai neuvolassa. Riskiryhmiin tai lähipiiriin kuulumattomat voivat ostaa rokotteen apteekista lääkärin reseptillä ja käydä pistättämässä sen terveysasemalla. Rokotteen voi hakea myös yksityiseltä lääkäriasemalta. Osa työnantajista tarjoaa rokotuksen työntekijöilleen työterveyshuollon kautta.

– Influenssa on vakava tauti, joka voi aiheuttaa vaarallisia jälkitauteja. Rokotteen ottaminen ehkäisee influenssan leviämistä ja suojaa sekä omaa terveyttä että lähipiiriä, muistuttaa Nohynek.

Tartuntoja todettu kaikkialla Suomessa

Influenssatartuntojen määrä on Suomessa ylittänyt epidemiakynnyksen, mutta tartuntoja on toistaiseksi aiempia vuosia vähemmän. Influenssa A-virukseen sairastuneita oli 19. helmikuuta mennessä tilastoitu yli 6 500 ja B-virukseen sairastuneita noin 1000.

– Influenssaa on todettu eri puolilta Suomea ja kaiken ikäisillä, mutta influenssa-aktiivisuudessa on alueellisia eroja. Tällä hetkellä influenssa-aktiivisuus on korkeaa Pohjois-Karjalassa ja suuressa osassa maata kohtalaista, sanoo THL:n erityisasiantuntija Niina Ikonen.

Juttua muokattu 24.2. klo 14.57, lisätty otsikkoon puuttuva sana.

Rokote

Influenssarokotteen saavat maksutta

65 vuotta täyttäneet

Lapset, jotka ovat iältään 6kk–6 vuotta

Raskaana olevat

Sairautensa tai hoitonsa vuoksi riskiryhmiin kuuluvat

Vakavalle influenssalle alttiiden henkilöiden lähipiiri

Varusmiespalveluksensa aloittavat miehet

Vapaaehtoisen asepalveluksen aloittavat naiset

Sosiaali- ja terveydenhuollon sekä lääkehuollon henkilöstö