Hyökyltä esineistöä Suomen Joutsenelle

Antti-Jussi Larvio

Patu Patasen (vas.) Suomen Joutsenen näyttelyyn lainaamissa esineissä oli myös rintamerkkikokoelma, joka käsittää merkit seitsemältä fregatin kahdeksasta valtameripurjehdukselta. Merkit matkasivat Turkuun amanuenssien Mika Kurjen ja Tuomas Värjön mukana.

Museolaiva Hyökyltä löytynyttä esineistöä on esillä Suomen Joutsenen historiasta kertovassa näyttelyssä. Patu Patanen on lainannut Forum Marinumin näyttelyyn Suomen Joutsenen aidon perälipun, pelastusliivit ja fregatin valtameripurjehduksista tehdyn rintamerkkikokoelman.

— Meillä ei ole ollut koskaan näyttelyissä Suomen Joutsenen perässä purjehduksilla liehunutta aitoa lippua. Tämän löytyminen ja saaminen näyttelyyn on todella hieno asia, Forum Marinumin amanuenssi Mika Kurki toteaa.

Hän on yhdessä kollegansa Tuomas Värjön kanssa uudistamassa Suomen Joutsenella aluksen historiasta lähiaikoina avattavaa näyttelyä.

— Aluksella on ollut nykyinen sen historiasta kertova näyttely vajaat kymmenen vuotta ja nyt näyttely on aika kokonaan uudistaa.

Kurki ja Värjö ovat etsineet Suomen Joutsenen historiaan liittyvää esineistöä, mutta kovin runsaasti sitä ei ole löytynyt, siksi Patu Patasen Hyökyltä löytyneet näyttelyesineet ovat tervetulleita.

Patasen mukaan Suomen Joutsenen lippu ja pelastusliivit ovat Hyökylle aikanaan tulleet Haapasaaresta fregatilla palvelleen miehistön jäsenen luovuttamina.

— Rintamerkkikokoelman vaihdoin vuosia sitten yksiin toisiin merkkeihin, hän toteaa.

Patanen on itse Suomen Joutsenen Perinneyhdistyksen jäsen ja sitä kautta myös tieto mahdollisista näyttelyesineistä saavutti Forum Marinumin.

ANTTI-JUSSI LARVIO

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.