Haminan Elomarkkinat järjestetään – Perinteisistä avajaisista on kuitenkin koronan takia luovuttu

Haminan kaupunginjohtaja Hannu Muhosen mukaan kaupunki ei ota avajaisten kanssa riskiä, vaikka rajoitukset muuttuisivatkin.

Sari Tauru

Elomarkkinat järjestetään Haminassa myös tänä vuonna, mutta avajaisista kulkueineen on päätetty luopua koronapandemian takia. Arkistokuva.
Elomarkkinat järjestetään Haminassa myös tänä vuonna, mutta avajaisista kulkueineen on päätetty luopua koronapandemian takia. Arkistokuva.

Haminan perinteiset Elomarkkinat järjestetään myös tänä vuonna, mutta koronapandemian vuoksi perinteisistä avajaisjuhlallisuuksista paraateineen luovutaan. Haminan kaupunginjohtaja Hannu Muhosen mukaan markkinamyynnille ei nykyistenkään rajoitusten perusteella ole esteitä, mutta yli 500 hengen yleisötilaisuudet ovat kiellettyjä.

Vaikka aluehallintovirasto päättää kokoontumisrajoituksista kuukausi kerrallaan ja teoriassa niiden höllentäminen ennen elokuun 13.-14. päivinä pidettäviä Elomarkkinoita on mahdollista, kaupunki ei Muhosen mukaan ota riskiä ja jättää siksi perinteiset avajaisjuhlallisuudet järjestämättä.

– Ainakaan siinä totutussa muodossa kulkueineen ja puistotilaisuuksineen niitä ei ole aiheellista nyt järjestää, Muhonen sanoo. Hänen mukaansa on mahdollista, että Elomarkkinoiden avajaiset hoidetaan tänä vuonna jollakin uudella ja turvallisella tavalla. Valmista konseptia ei Muhosen mukaan siitä kuitenkaan vielä ole.

Ei vielä varauksia

Haminan kaupungin torivalvoja Anne Revon mukaan vielä ei ole Elomarkkinoille tullut kauppiailta varauksia, vaan aikaisempien vuosien tapaan niitä odotetaan vasta heinäkuussa.

– Normaaliin tapaan heinäkuun alussa meiltä lähtevät ennakkolaskut niille kauppiaille, jotka ovat viime vuonna olleet Elomarkkinoilla. Nyt ei vielä ole tullut edes kyselyjä eikä uusia ilmoittautumisiakaan, Repo sanoo.

Pyrimme seuraamaan, ettei torilla ole väkeä liikaa ja jokaisella on sinne turvallista tulla. — Anne Repo

Hänen mukaansa mahdolliset uudet Elomarkkinoiden kauppiaat aktivoituvat tiedustelemaan myyntipaikkoja yleensä juhannuksen jälkeen.

Terveys edellä

Repo sanoo tulevien Elomarkkinoiden poikkeavan aikaisemmista siinä, että koronan johdosta kiinnitetään erityistä huomiota turvavälien säilymiseen ja hygieniaan.

– Pyrimme seuraamaan, ettei torilla ole väkeä liikaa ja jokaisella on sinne turvallista tulla. Kaupunginjohtaja on meille todennut, että nyt mennään terveys edellä.

Haminan torimyynti on normaalisti käynnissä parhaillaankin ja Revon mukaan kauppiaat vaikuttavat varsin tyytyväisiltä.

– Kauppa kuulemma käy jopa hieman paremmin kuin aikaisemmin. Ehkä se johtuu siitä, että ihmiset haluavat näinä aikoina asioida ulkona, kun se on mahdollista.

Luetuimmat