Kotkalta tuhti tukipaketti yrityksille – Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sami Virtanen: "Selvää on, että toimenpiteitä tulee vielä paljon lisää"

Kotkan kaupunginhallitus päätti yrittäjien auttamisesta koronaviruksen aiheuttamassa vaikeassa tilanteessa. Esimerkiksi yritystilojen vuokranmaksuun annetaan tarvittaessa pidennyksiä.

Jaakko Avikainen

Kotkan kaupunki myöntää yritystilojen vuokranmaksuun ja laskujen maksuehtoihin tarvittaessa pidennystä.
Kotkan kaupunki myöntää yritystilojen vuokranmaksuun ja laskujen maksuehtoihin tarvittaessa pidennystä.

Kotkan kaupunki ryhtyy auttamaan paikallisia yrityksiä koronaviruksen aiheuttamassa kriisissä. Kaupunginhallitus päätti tiistaina ylimääräisessä kokouksessaan useista toimista yksimielisesti.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sami Virtanen (sd.) kertoo kehittämisyhtiö Cursorin ja kaupungin kehitysjohtaja Terhi Lindholmin olleen viime viikolla yhteydessä moniin kotkalaisyrityksiin. Päätetyt tukitoimet perustuvat näihin keskusteluihin.

Yksi konkreettisista avuista on myöntää yritystilojen vuokranmaksuun tarvittaessa pidennystä. Perustellusta syystä kaupunki tai sen tytäryhtiö voi myös myöntää helpotusta maksettavan vuokran määrään epidemian ajalle.

Kaupunki pyrkii aikaistamaan ostolaskujen maksua eräpäivää aikaisemmaksi ja myyntilaskutusta myöhäistetään. Laskuihin voi myös neuvotella pidempiä maksuehtoja, enintään 90 päivää.

Kaupunginhallitus kehottaa myös kaupungin tytäryhtiöitä ottamaan vastaavat toimet käyttöön. Hallitus pyysi kaikilta tytäryhtiöiltä yrityskohtaiset suunnitelmat toimien toteuttamisesta jo ensi maanantaihin mennessä.

Kaikkia tarvittavia toimia ei pystytä ennakoimaan

Kaupunginhallitus kokoontuu Virtasen mukaan toistaiseksi normaalin kokousaikataulun mukaan.

– Olen osallistunut päivittäin kaupungin valmiusjohtoryhmään ja seuraan tilannetta. Tarvittaessa pidetään lisää kokouksia, jos tarvitaan kaupunginhallituksen päätöksiä.

Virtasen mukaan tiistaina sovitut toimet yritysten tilanteen helpottamiseksi eivät jää viimeisiksi.

– Selvää on, että toimenpiteitä tulee vielä paljon lisää. Vielä niitä ei vain pystytä ennakoimaan, Virtanen toteaa.

Julkisia hankintoja vauhditetaan

Yrityksien tukemiseksi kaupunki linjaa, että julkisia hankintoja toteutetaan suunnitellusti tai mahdollisuuksien mukaan niitä vauhditetaan.

Hankinnoissa maksuehtoja voidaan sovitella sopimuskumppanien kanssa ja sopimusehtoja voidaan kohtuullistaa. Kaupunki kehottaa olemaan poikkeustilanteessakin yhteydessä nykyisiin ja mahdollisiin tuleviin kumppaneihin, yhteydet hoidetaan esimerkiksi verkkokokouksina.

Yksityisten sote- ja varhaiskasvatuspalveluiden tuottajia tuetaan jatkamalla palveluiden ostoja ja palveluseteleiden myöntämistä. Tavoitteena on eri tavoin pyrkiä siihen, että yksityisten varhaiskasvatuspalveluiden toiminta jatkuu kriisin jälkeenkin. Mahdolliset karanteenitilanteet ja toimipisteiden sulkemiset käsitellään tapauskohtaisesti.

Tilapäisten luottojen rajoja nostettiin

Kotkan kaupungin konsernitilin ja kaupungin nostamisen tilapäisten luottojen luottorajoja nostettiin. Maksuvalmiudesta halutaan huolehtia kriisiaikana, jolloin markkinoilla on häiriöitä. Tilapäisluottorajojen enimmäismäärän nosto on voimassa vuoden loppuun saakka.

Lisäksi hallitus päätti muuttaa Kotkan kuntatodistusohjelmaa nostamalla sitä suurimmillaan 200 miljoonaan euroon. Kuntatodistus on kunnan tai kuntayhtymän rahamarkkinoilla liikkeeseen laskema lyhytaikainen velkasitoumus ja nopea keino hankkia rahoitusta. Tarkoituksena ei ole lisätä kaupungin lainamäärää vaan varautua lyhytaikaisiin häiriöihin markkinoilla ja turvata kaupungin maksuvalmius.