Viime aamuyön savuhavainto Pyhtäällä tuli satelliitista — Satelliitit skannaavat maata infrapunalla ja palokunta käy tarvittaessa tarkistamassa niiden havaitsemat ”kuumat pisteet”, katso myös video!

Kimmo Seppälä

Pilvet vaikuttavat satelliittien toimintaan.
Pilvet vaikuttavat satelliittien toimintaan.

Kymenlaakson pelastuslaitos hälytettiin viime yönä Pyhtäälle. Aamuyöllä noin kello 4.20 pelastuslaitos sai ilmoituksen savuhavainnosta. Päivystävä palomestari Jukka Viipuri kertoo, ettei paloa löytynyt.

— Satelliitti tarkkailee kuumia kohteita ja meille tulee Ilmatieteenlaitokselta niistä tiedot. Me käymme ne sitten tarkistamassa, Viipuri kertoo.

Viipurin mukaan satelliiteista lähteviä keikkoja ei tule kovin usein, vaikka satelliitit ovat olleet palokunnan apuna jo kymmenkunta vuotta. Viipurin mukaan muutamia hälytyksiä on tullut rajan tuntumaan Venäjän puolelle.

Lämpöä vai tulta?

Vanhempi tutkija Seppo Hassinen Ilmatieteenlaitokselta kertoo, että satelliitit tarkkailevat maanpintaa infrapunan avulla.

— Pääasiassa metsä- ja maastopaloja havaitaan satelliiteilla palojen lämpöjäljistä, eli käyttämällä infrapuna-alueella toimivia instrumentteja. Näin nähdään maanpinnalla olevat “kuumat pisteet”. Riippuen satelliitti-instrumentin tarkkuudesta nähdään joko palon sijainti yleisesti, myös palojen yksittäiset palokohdat, kuten esimerkiksi laajoissa Siperian paloissa on tarpeen.

Infrapunaa käyttäen tietoa saadaan sekä yöllä että päivällä. Hassisen mukaan käytännössä tietoa saadaan noin pari kertaa vuorokaudessa, joskus useammin ja joskus harvemmin.

— Tämä riippuu satelliitista ja sen radasta, ja lisäksi pilvet vaikuttavat. Toisena vaihtoehtona on käyttää näkyvän valon kanavia, jolloin nähdään esimerkiksi savu ja sen kulkeutuminen.

Kiinnostuitko? Katso Ilmatieteenlaitoksen video sääsatelliittien toiminnasta alta. Jos upotus ei näy, katso video täältä.