Haminassa sattunut häkämyrkytys johtui palosolasta irronneesta tiilestä – Vakava tilanne, onneksi ei sattunut yöllä, toteaa päivystänyt palomestari

Maakaasukattila toimi, kuten pitää. Tukkeutunut savupiippu päästi savut pannuhuoneen kautta käytävään.

Antti-Jussi Larvio

Palokaasut levisivät haminalaisessa kerrostalossa asuntoihin käytävän kautta.
Palokaasut levisivät haminalaisessa kerrostalossa asuntoihin käytävän kautta.

Haminalaisessa kerrostalossa tiistaina sattuneen häkäonnettomuuden tarkempi syy on selvinnyt.

Vakava häkäonnettomuus sattui päiväsaikaan Satamakatu 4:ssa sijaitsevassa kolmikerroksisessa kerrostalossa. Kerrostalon keskuslämmitysjärjestelmästä oli päässyt häkää joihinkin asuntoihin.

Palosolasta irtosi tiili

Talossa on käytössä maakaasukattila. Taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Reijo Suoknuuti kertoo, että maakaasukattilan perässä on niin sanottu palosola, joka johtaa savupiippuun. Savupiipun kautta palokaasut poistuvat ulkoilmaan.

– Muuratusta palosolasta oli irronnut tiili, joka oli osittain tukkinut savupiipun ja estänyt kaasujen pääsyn piippuun, Suoknuuti kertoo.

Tukkeutunut piippu oli päästänyt savut pannuhuoneeseen, josta ne olivat käytävän kautta levinneet asuntoihin.

Suoknuutin mukaan vikaa ei voinut havaita päältä päin, vaan se vaati nuohoojan sukeltamista palosolaan. Hän pohtii, olisivatko kovat pakkaset ja palamisesta syntyvä kondensaatiovesi voineet vaikuttaa vaurion syntymiseen. Varsinainen kattila toimi, kuten pitää.

Onneksi tämä ei sattunut yöllä. — Juha Säämänen

Vakava tilanne

Tilanteeseen havahduttiin, kun epämääräisiä oireita saanut asukas oli mennyt Haminan sairaalaan ja hänen todettiin altistuneen suurille häkäpitoisuuksille. Ensihoito kuljetti henkilön keskussairaalaan ja hälytti Satamakadulle Kymenlaakson pelastuslaitoksen.

Palomestari Juha Säämänen kuvailee tilannetta vakavaksi ja harvinaiseksi.

– Ensihoito soitti ja puhuimme häkämyrkytyksestä. Se yllätti, että kohteessa on kerrostalo.

Pelastuslaitos mittasi kiinteistössä kaasupitoisuuksia. Mittarit hälyttivät erityisesti pannuhuoneessa sekä muissa tiloissa häkäpitoisuuksia.

Asunnossa on kaksi rappua ja yhteensä 17 asuntoa. Tapahtumahetkellä paikalla oli kahdeksan henkilöä. Heistä yhdellä todettiin häkämyrkytys, ja hänet vietiin sairaalahoitoon. Kaikki asukkaat saatiin kiinni ja asunnot tarkistettua.

– Onneksi tämä ei sattunut yöllä, Säämänen toteaa.

Hän kehottaa kaikkia taloyhtiöiden asioista vastaavia tarkastelemaan lämmitysjärjestelmiensä kuntoa ja pohtimaan, olisiko pannuhuoneeseen syytä hankkia lisäksi häkävaroitin.

Uusimmat uutiset