Kouvolan ja Kotkan välisessä junaliikenteessä matkustajamäärät ovat laskeneet kymmenillä tuhansilla — Xamk selvittää, miten tilannetta voisi parantaa aikataulumuutoksilla

Oman auton käyttö on suosituin tapa liikkua kaupunkien välillä.

Lukas Pearsall

Kouvolan ja Kotkan väliseen junaliikenteeseen etsitään aikataulua, joka lisäisi junien käyttöä.
Kouvolan ja Kotkan väliseen junaliikenteeseen etsitään aikataulua, joka lisäisi junien käyttöä.

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamk koordinoi selvitystä Kotkan ja Kouvolan välisen junaliikenteen aikatauluista.

Maanantaina avattiin Kymenlaakson liiton verkkosivuille kysely, jossa kartoitetaan kymenlaaksolaisten mielipiteitä junaliikenteen aikatauluista. Kyseessä on ensimmäinen osa kaupunkien välisen junaliikenteen kehittämiseksi tehtävää selvitystä.

Selvityksessä etsitään aikataulua, joka sopisi yhä useamman käyttäjän tarpeisiin ja lisäisi junalla matkustamista. Kohderyhmää ovat työmatkustajat sekä opiskelijat. 

Matkustajamäärät laskeneet

Junaliikenteen matkustajien määrä Kotkan ja Kouvolan välillä on laskenut viimeisen viiden vuoden aikana yli 40 000:lla. Samalla matkustamisen tarve on kasvanut, kerrotaan Xamkin tiedotteessa.

Viime vuonna kaupunkien välillä junalla matkusti 90 000 henkilöä, kun vuonna 2013 määrä oli 130 000.

Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen viime vuonna tekemän lausunnon mukaan Kotka-Kouvola -välin työmatkustamisen potentiaali on noin 10 000 matkaa päivässä, josta jopa puolet voitaisiin tehdä joukkoliikenteen avulla. Nykyisillä junien aikatauluilla työmatkustaminen on kuitenkin useimmille lähes mahdotonta. Oman auton käyttö on suosituin tapa liikkua kaupunkien välillä.

— Junavuoroja on ensiavuksi lisätty jo maaliskuussa, mutta aikataulujen perusteellinen tarkastelu tulee vastaan ennemmin tai myöhemmin ja siksi selvitys on tarpeen, kertoo tutkimuspäällikkö Tiina Poikolainen Xamkilta tiedotteessa.

Taustalla avautuva kilpailutus

Tarve selvitykselle on lähtenyt Kotkan ja Kouvolan kaupunkien sekä Kymenlaakson liiton aloitteesta ja se liittyy muun muassa junaliikenteen lähivuosina avautuvaan kilpailutukseen. Kotkan ja Kouvolan välinen junaliikenne kilpailutetaan osana Etelä-Suomen taajamaliikennettä ja kilpailutetun liikenteen on määrä alkaa kesällä 2022.

Xamkin tekemän selvityksen on määrä valmistua ensi vuoden huhtikuussa.

— Kotka-Kouvola-yhteysvälin kehittäminen on maakuntaohjelman kärkihanke ja henkilöjunaliikenteen vuorotarjonnan lisääminen on yksi keskeisimmistä tavoitteista, kertoo aluekehitysjohtaja Riitta Kallström Kymenlaakson liitosta.

Kyselyyn voi vastata täällä tai Kymenlaakson liiton nettisivuilla yhteysväli-kysely -linkin takaa. Kysely on avoin kaikille kymenlaaksolaisille ja siihen voi vastata, vaikka ei matkustaisikaan junalla.