Sukupuolitautitestiin pääsee puhelinsoitolla, lääkärikäyntiä ei tarvita

Linda Varoma

Pyhtäällä sukupuolitautitesteihin pääsee soittamalla terveysaseman ajanvarausnumeroon. Kuvassa Huutjärven terveysasemalla työskentelevä sairaanhoitaja Ulla Korjus.
Pyhtäällä sukupuolitautitesteihin pääsee soittamalla terveysaseman ajanvarausnumeroon. Kuvassa Huutjärven terveysasemalla työskentelevä sairaanhoitaja Ulla Korjus.

Etelä-Kymenlaaksossa pääsee sukupuolitautitesteihin yhdellä puhelinsoitolla. Tutkimustarpeen arvioivat lähtökohtaisesti hoitajat, lääkärin lähetettä ei tarvita.

Jos asiakkaalla ei ole oireita, vaan kyseessä on pelkkä varmistus tai epäily, pyritään laboratorioaika saamaan parin päivän sisällä.

Aika järjestyy soittamalla lähimmän terveysaseman ajanvarausnumeroon. Numeroon vastaa yleensä hoitaja, joka voi tehdä lähetteen suoraan laboratorioon.

Ei-kiireellisissä tapauksissa vastauksen saa soittamalla. Mikäli tulos on positiivinen, määrää lääkäri sopivat lääkkeet. Ne ovat asiakkaalle ilmaiset.

Mikäli henkilöllä on jo oireita, jotka vaativat akuuttia hoitoa, täytyy asia tutkia päivystystapauksena.

Tehtyjen sukupuolitautitestien määrää on vaikeaa arvioida. Kaikki eivät kirjaudu suorina tutkimuspyyntöinä, osa voi tulla esille muiden lääkärikäyntien yhteydessä. Lähetteitä tulee myös ehkäisyneuvoloiden kautta.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.