Vellamossa järjestetään Puuvenemessujen oheisohjelmaa — Yleisöllä on mahdollisuus tutustua tavallisesti suljetun Vemman sisätiloihin

Tiina Hakuli / Kymenlaakson museo

Vemma on Vellamon suurin museoesine. 
Vemma on Vellamon suurin museoesine. 

Merikeskus Vellamo osallistuu perjantaina Puuvenemessuihin omilla tapahtumillaan.

Suomen merimuseo järjestää Vellamon auditorioon veneaiheisen paneelikeskustelun sekä jakaa vinkkejä veneilijöille. Tilaisuuteen saapuu myös asiantuntijoita luennoimaan klassikkoveneiden maailmasta sekä limisaumaveneistä.

— Itse odotan eniten juuri asiantuntijoiden luentoja sekä vinkkejä veneilijöille, Suomen merimuseon museolehtori Anni Shepherd pohdiskelee.

Asiantuntijaksi saapuu muun muassa palkittu venemestari Erkki Lönnqvist.

— Tilaisuudet ovat kaikille suunnattu, eli paikan päälle kannattaa saapua, vaikkei tuntisikaan aiheita etukäteen, Shepherd vakuuttaa.

Oheisohjelman lisäksi perjantaina pääsee myös näkemään vartiomoottorivene-Vemman sisätiloja.

— Vemmaan ei yleensä pääse sisälle turvallisuussyistä. Veneen kansi on kaareva, sen rappuset ovat jyrkkiä, eikä laivaan mahdu kuin kymmenen vierasta kerrallaan. Tämän takia Vemma vaatii erikoisvalvontaa, merivartiomuseon vastaava tutkija Vilma Lempiäinen kertoo.

1930-luvun Suomen venesuunnittelun taidonnäyte on säilynyt pitkälti alkuperäisessä muodossaan. Veneen kannen alla näkee taidokkaan kädentaidon jäljet.

Puuvenemessujen oheisohjelma ja Vemman kannen alla Merikeskus Vellamolla, Tornatorintie 99, Kotka. Perjantaina 26.7.