Taloyhtiö haki valituslupaa korkeimmasta hallinto-oikeudesta Pasaatin laajennukseen ja uuteen elokuvateatteriin liittyen

Hallinto-oikeuden ratkaisu jättää asia käsittelemättä ei tyydyttänyt hankkeesta valittanutta Asunto Oy Kotkan Sibeliuksenpuistoa.

Raimo eerola

Pasaatin laajennusosa oli suunniteltu kauppakeskuksen torinpuoleisen osan päälle. Elokuvateatteria olisi tullut myös nykyisiin kauppakeskuksen tiloihin.
Pasaatin laajennusosa oli suunniteltu kauppakeskuksen torinpuoleisen osan päälle. Elokuvateatteria olisi tullut myös nykyisiin kauppakeskuksen tiloihin.

Asunto Oy Kotkan Sibeliuksenpuisto on hakenut Pasaatin laajenemishankkeeseen liittyen valitusoikeuden korkeimmalta hallinto-oikeudelta. Valitusoikeuden hakeminen liittyy Kotkan Leffojen suunnitelmaan rakentaa uusi elokuvateatteri kauppakeskus Pasaatiin. Kooltaan 700 neliön laajennusosan piti alkuperäisten suunnitelmien mukaan valmistua jo viime vuoden keväällä.

Valituslupaa odotetaan useita kuukausia

Hanke on ollut jäissä siitä asti, kun Asunto Oy Kotkan Sibeliuksenpuisto valitti laajenemissuunnitelmista hallinto-oikeuteen. Itä-Suomen hallinto-oikeus ilmoitti tämän vuoden tammikuussa jättävänsä käsittelemättä taloyhtiön tekemän valituksen. Hallinto-oikeus katsoi, ettei taloyhtiöllä ole asiassa valitusoikeutta, eikä kerroskorkeudesta ja rakennusoikeudesta poikkeaminen olennaisesti vaikuta taloyhtiöön. Päätöksen jälkeen asuntoyhtiöllä oli 30 päivää aikaa hakea valitusoikeutta korkeimmalta hallinto-oikeudelta.

Kauppakeskuspäällikkö Sari Puhilas kertoo, että valitusluvan käsittelyaika korkeimmassa hallinto-oikeudessa on noin 4—5 kuukautta. Puhilas ei tiedä, kauanko prosessissa sitten kestää, jos asuntoyhtiö saa valitusluvan ja tekee valituksen.

— Tässä ei ole mitään tehtävissä, täytyy vain odottaa. Kurjalta tuntuu niin meidän kuin yrittäjän puolesta, Puhilas toteaa.

Kiistasta yritettiin neuvotella viime syksynä

Pasaatin laajennusosassa oli tarkoitus hyödyntää kellaritiloja ja lisäksi ympäristölautakunta antoi kauppakeskukselle luvan poiketa asemakaavaan merkitystä kerrosluvusta.

Asunto Oy Kotkan Sibeliuksenpuiston mukaan ympäristölautakunnalla ei ollut oikeutta myöntää poikkeamislupaa laajennukseen. Asuntoyhtiö on perustellut asiaa sillä, että laajennus olisi vähäistä suurempi poikkeama alueen rakentamismääräyksiin. Asuntoyhtiön mukaan elokuvateatteri ei toteuta maankäytöllisiä kriteerejä, koska se on kaupallinen hanke. Lisäksi kauppakeskuksen laajennus lisäisi autopaikkojen määrää ja haittaa samassa korttelissa sijaitseville asuin-, liike- ja toimistorakennuksille. Korttelissa on asuinhuoneistoja, joille lisääntyvä asiakasmäärä aiheuttaisi haittaa.

Kauppakeskus Pasaatin ja taloyhtiön välisestä kiistasta yritettiin neuvotella asian ollessa hallinto-oikeudessa käsittelyssä. Neuvottelut kuitenkin kaatuivat. Neuvotteluissa kävi ilmi, että Pasaatin omistamalla rahastolla ja taloyhtiöllä on erimielisyyksiä vesikatossa olleen vuodon selvityskustannuksiin liittyen.

Puhilas kertoo, ettei neuvottelussa ilmi tulleisiin asioihin ole palattu enää viime syksyn jälkeen.