”Kotkasta puuttuvat äkillisesti asunnottomiksi joutuneille tarkoitetut hätämajoitustilat” — Asunnottomien yö muistuttaa kodin tärkeydestä

Torstai-iltana Kotkan kauppatorilla on tarjolla ruokaa, vaatteita, puheita ja musiikkia.

Sari Tauru

Kotkan kauppatorilla järjestetään torstai-iltana kaikille avoin tapahtuma, jolla on tarkoitus nostaa esiin köyhyyteen ja asunnottomuuteen liittyviä kysymyksiä ja ratkaisuja.
Kotkan kauppatorilla järjestetään torstai-iltana kaikille avoin tapahtuma, jolla on tarkoitus nostaa esiin köyhyyteen ja asunnottomuuteen liittyviä kysymyksiä ja ratkaisuja.

Asunnottomien yötä vietetään jälleen torstaina. Kotkan kauppatorilla järjestetään torstai-iltana kaikille avoin tapahtuma, jolla on tarkoitus nostaa esiin köyhyyteen ja asunnottomuuteen liittyviä kysymyksiä ja ratkaisuja.

— Kotkassa asunnottomien määrä on pienentynyt, mutta piiloasunnottomuutta on jonkin verran. Meiltä puuttuvat edelleen hätämajoitustilat, jotka on tarkoitettu äkillisen asunnottomuuden varalle. On kuntien tehtävä järjestää apua tarvitseville asukkailleen sellaiset, toteaa Joona Mielonen, yksi tapahtuman järjestäjistä.

Torstai-iltana ohjelmassa on ruokaa, musiikkia ja puheita sekä vaatteiden jakopiste, johon voi tuoda käyttökelpoiset vaatteensa eteenpäin jaettavaksi ja pisteestä voi hakea vaatteita tarpeeseen.

— Tapahtuma on tarkoitettu muillekin kuin asunnottomille ja haluamme tuoda ihmisille asunnottomuuteen liittyviä asioita. Suomessa on talvella pakkasta ja on elintärkeää, että kaikki saavat katon päänsä päälle.

Valtakunnallisena teemana asunnottomat naiset

Suomessa on vuodesta 2002 alkaen vietetty Asunnottomien yötä YK:n kansainvälistä päivää köyhyyden poistamiseksi. Se on yksi suurimmista sosiaali- ja terveysalan vuosittaisista mielenilmauksista. Asunnottomien yö -kansalaisliike tukee jokaisen perusoikeutta vakinaiseen asuntoon, omaan kotiin.

Valtakunnallisesti Asunnottomien yön -tapahtumissa halutaan nostaa esiin asunnottomat naiset. Suomessa oli vuonna 2018 yli 1 200 yksinelävää asunnotonta naista. Asunnottomien naisten todellisen määrän oletetaan olevan huomattavasti suurempi, sillä piiloasunnottomuus on yleistä erityisesti naisten keskuudessa.

Asunnottomat naiset altistuvat monenlaiselle hyväksikäytölle, ja kokemukset väkivallasta ovat yleisiä. Perhe, lapset ja äitiys liittyvät monien naisten elämäntilanteeseen.

Asunnottomien yö -tapahtuma Kotkan Kauppatorilla torstaina 17.10. klo 18—20.