Uusi tapa liikkua -tempaus pienensi kotkalaisten hiilijalanjälkeä — Oman auton bussiin vaihtaneet toivovat parempia yhteyksiä vuorotyöläisille

Kampanjaan osallistuneet huomasivat nauttivansa ulkoilmasta ja maisemista.

Tarja Särkkä

Liikkumismuotoaan vaihtaneet säästivät raportoimillaan matkoilla arkiliikkumisen hiilijalanjäljessään 94 prosenttia. Arkistokuva.
Liikkumismuotoaan vaihtaneet säästivät raportoimillaan matkoilla arkiliikkumisen hiilijalanjäljessään 94 prosenttia. Arkistokuva.

Kotkassa Liikkujan viikolla järjestetty Uusi tapa liikkua -tempaus toi selvää säästöä siihen osallistuneiden hiilijalanjäljessä.

Liikkumismuotoaan vaihtaneet säästivät raportoimillaan matkoilla arkiliikkumisen hiilijalanjäljessään 94 prosenttia. Säästöä tuli etenkin niillä henkilöillä, jotka vaihtoivat autoilun nollapäästöisiin kävelyyn tai pyöräilyyn.

Kampanjassa kotkalaisia kehotettiin kulkemaan esimerkiksi työmatkansa auton sijasta joukkoliikenteellä, pyörällä tai kävellen.

Kampanjaan osallistuneet kertoivat myös kokemuksistaan vaihdettuaan liikkumismuotoa. Parasta olivat muun muassa ulkoilmasta ja maisemista nauttiminen sekä kiireetön tunne ja kiitollisuus aiheen esilläpidosta. Myös oivalluksia ja oppimista saatiin siitä, kuinka mukavaa ja helppoa on kulkea muullakin kuin autolla.

Moitteita tuli siitä, että bussiliikenne ei palvele vuorotyöntekijöitä ja että pyöräliikenteen verkosto on huonossa kunnossa ja pyöräilijöiden paikka liikenteessä on osoitettu heikosti.

Luetuimmat