Työkavereiden ja yhteisöllisyyden puute on etätyöskentelyssä haaste, johon Kotkaan avattu yhteisöllinen työtila pyrkii vastaamaan

Cursor avasi Datariinaan yhteisöllisen työtilan, johon yrittäjät ja etätöitä tekevät voivat tulla työskentelemään.

Raimo Eerola

Cursorin asiantuntija Esa Partanen esitteli keskiviikkona yhteisöllistä työtilaa Kotkassa. Kaisa Manninen (vasemmalla) ja Anita Heikkinen uskovat hyötyvänsä tilasta omissa töissään.
Cursorin asiantuntija Esa Partanen esitteli keskiviikkona yhteisöllistä työtilaa Kotkassa. Kaisa Manninen (vasemmalla) ja Anita Heikkinen uskovat hyötyvänsä tilasta omissa töissään.

Yhteisöllisyyden puute vähentää etätyön tekemisen mielekkyyttä. Alueellinen kehittämisyhtiö Cursor pyrkii vastaamaan tähän haasteeseen avaamalla Hubdatariina-nimisen yhteisöllisen työtilan Kotkaan. Ajatuksena on, että eri yritysten etätöitä tekevät työntekijät voivat tulla Datariinan tiloihin tekemään töitä ja kohtaamaan muita.

— Teen väitöskirjaa Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa ja asun Kotkassa. Käyn kerran viikossa Lappeenrannassa, mutta pääsääntöisesti teen töitä kotona. Tämän tilan avulla pääsisin välillä pois kotiympäristöstä, Kaisa Manninen kertoo.

Mannisen mukaan etätyöskentelemisen haasteisiin kuuluu se, ettei uuteen työyhteisöön synny helposti yhteenkuuluvuudentunnetta, jos heti aloittaa etätyöt. Hän uskoo, että Datariinan yhteisöllisessä työtilassa olisi mahdollisuuksia hyödylliselle kanssakäymiselle.

— Väitöskirjani liittyy yritysten kestävyysasioihin. Voisin kuvitella saavani täällä yleisnäkemyksiä asiasta ja uusia kontakteja. Aika näyttää, Manninen pohtii.

Yhteisöllisten työtilojen määrä lisääntyy

Etätyötä tehdään koko ajan enemmän. Cursorin asiantuntija Esa Partasen mukaan yhteisölliselle työtilalle oli Kotkan seudulla tarvetta.

— On selvää, että tämän tyyppiset työtilat tulevat lisääntymään. Halusimme vastata tarpeeseen, Partanen kertoo.

Tilaa on tarkoitus testata kevään aikana. Varauksia ei etukäteen tarvitse tehdä, vaan tila on käytettävissä arkisin yhdeksästä neljään, jolloin paikalla on joku henkilökunnasta.

Partasen mukaan hanke haluttiin saada liikkeelle, vaikka kaikkia yksityiskohtia ei ole vielä hiottu. Toukokuun loppuun asti tilan kokeileminen on ilmaista, mutta Partanen ei vielä tarkalleen tiedä, miten tilan käyttö rahoitettaisiin jatkossa. Käyttäjiltä todennäköisesti perittäisiin jonkinlaista vuokraa.

Partanen puhuu ”hubiajattelusta”, eli mahdollisuudesta liikkua sujuvasti esimerkiksi pääkaupunkiseudulla tai Kouvolassa sijaitsevien etätyöpisteiden välillä. Keskiviikon tilaisuudessa Cursor kertoi tekevänsä yhteistyötä muun muassa Helsingin Kampista toimistotiloja vuokraavan Work&Meetin kanssa.

Hubdatariinan taustalla on kiertotalouden ja jakamistalouden teemoja. Myös toimistotiloja voidaan jakaa, Partanen toteaa, mikä vähentää ympäristökuormitusta. Kiertotalous näkyy muun muassa siinä, että tilan kalusteet on hankittu käytettyinä Sotekista.

Haaveena etätyöt Ranskasta käsin

Copywriter-toimittaja Anita Heikkinen on tehnyt koko kuuden vuoden yritysuransa aikana töitä vain kotoa. Järjestely sopii hänelle.

— Työni on sellaista, etten tarvitse muita työvälineitä kuin läppärin. Aamulla voin aloittaa työskentelyn sen jälkeen, kun lapset on heitetty kouluun, Heikkinen kuvailee.

Vaikka Heikkinen asuu Haminassa, hän tekee töitä joka puolelle Suomea. Monet asiakkaista ovat Kotkassa, joten Heikkinen näkee käyttötarvetta Hubdatariinan yhteisölliselle työtilalle.

— Käyn Kotkassa melkein kerran viikossa. Jos minulla on vaikka aamupäivällä tapaaminen ja iltapäivällä tapaaminen, voin käyttää väliin jäävät tunnit täällä. Voin myös pyytää asiakkaita tänne kokoustiloihin.

Digitaalista työtä tekevä Heikkinen haaveilee siitä, että voisi tulevaisuudessa tehdä töitä ulkomailta käsin.

— Kerran olin kaksi viikkoa Provencessa. Aamupäivät tein töitä ja loppuajan lomailin, hän myhäilee.

Käsitteitä

Coworking on itsenäistä työskentelyä yhteisissä työtiloissa. Työntekijät eivät tyypillisesti kuulu samaan organisaatioon.

Yhteisöllisiä työtiloja on tarjolla toimistohotelleissa, joissa vuokraa maksetaan käytetyn ajan ja/tai neliöiden mukaan.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.