Maakuntajohtaja Mikkola: Nyt suurlippu salkoon Hamina! — Googlen kasvu Haminassa haastaa maakunnan tarjoamaan toimivaa asumista rakentajille ja uusille työntekijöille: "Arjen helppous on täällä eri luokkaa kuin pääkaupunkiseudulla"

Jaakko Mikkola lisää, että maakunnan kulkuyhteydet olisi saatettava hyvään kuntoon ja koulutustarjonnan ennakointi on tärkeää. Osaajia tullaan kysymään.

Juhana Lappalainen

Jaakko Mikkola muistuttaa Googlen laajentumiseen liittyen liikenneyhteyksistä, asuttamisesta ja koulutustarjonnan vaatimuksista. Arkistokuva.
Jaakko Mikkola muistuttaa Googlen laajentumiseen liittyen liikenneyhteyksistä, asuttamisesta ja koulutustarjonnan vaatimuksista. Arkistokuva.

Kymenlaakson maakuntajohtaja Jaakko Mikkola vastaanotti Googlen investoinnin uutisen kotitoimistossaan sairauslomalla.

— Tosi hyviä uutisia, riemukasta, tiivisti tiedotustilaisuuden lähetystä seurannut maakuntajohtaja.

— Jotenkin on ollut riittämiin ikäviä uutisia, nyt tällaisen toisenlaisen uutisen vastaanottaminen on hieno asia koko maakunnalle.

Mikkola mainitsi ensimmäisenä seuraamuksena sen, että maakunnan sisäiset ja kaikki kulkuyhteydet pitää saattaa nyt viimeistään kuntoon.

— Valtatie 15 turvalliseksi ja raideliikenne toimivaksi. Maakuntaliittohan katsoo, että sen tehtävä on kaavoituksessa mahdollistaa maakuntaan niin rantarata kuin Kouvolan kautta kulkeva ratalinjaus.

Vahvuutena pehmeät arvot

Toisena asiana Mikkola näkee Googlen aiheuttaman kasvun ja välillisen työllistämisen väen asuttaminen.

— Luonnollisesti rakentamisen aikana on asuntotarvetta, mutta meidän pitää muistaa, että meidät on haastettu myös asuttamaan tämän kasvun mahdollisesti tuomaa väestöä.

Mikkolan mukaan Cursor on hankkeillaan onnistuneesti tehnyt työtä sen eteen, että Helsingin seudun kasvubuumi saa vaihtoehdoksi sen, miten maakunnassa asuminen ja elämän tänne rakentaminen on vetovoimaista. Olemme mielellämme rahoittaneet näitä hankkeita takavuosina.

— Puhutaan pehmeistä arvoista, ja niitähän meillä täällä on tarjolla kasvukeskuksissa elämisen sijaan. Arjen helppous on aivan toista luokkaa kuin pääkaupunkiseudulla.

”Google tupsahti Haminaan”

Kolmantena asiana Jaakko Mikkola mainitsee haasteet maakunnan tarjoamalle koulutukselle.

— Googlen tarve on saada erikoisosaajia. Kaiken koulutuksen pitää ennakoida tämä koulutustarjonnassaan.

Mikkola mainitsee tässä yhteydessä Ekamin eli Etelä-Kymenlaakson ammattiopiston.

Hän pohtii vielä Google-uutisen tulemista maakunnan henkisen ilmapiirin näkökulmasta.

— Todellakin, kun niitä käänteentekeviä hyviä uutisia on odotettu, niitä ei ole tullut. Mutta edesmennyttä maakuntajohtaja Tapio Välinoroa toistaen ”Google sitten tupsahti Haminaan”. Ja niin tapahtui jälleen.