”Suoraluonteisuus, oikeamielisyys, ylevä iloinen elämänmyönteisyys ja uuttera rakennustyö” — Kotkan kokoomuslaisten teesejä toiminnan alkaessa 100 vuotta sitten

Kotkan Kokoomus ja Kotkan Kokoomusnaiset viettävät yhteisiä 100-vuotisjuhlia lauantaina.

Kotkan Kokoomuksen perustaminen sijoittuu Kotkan Suomalaiselle Yhteiskoululle eli nykyiselle Kotkan lyseolle. Kuvassa uusi koulu valmistuessaan 1900-luvun alussa.
Kotkan Kokoomuksen perustaminen sijoittuu Kotkan Suomalaiselle Yhteiskoululle eli nykyiselle Kotkan lyseolle. Kuvassa uusi koulu valmistuessaan 1900-luvun alussa.

Sata vuotta sitten Kotkan Suomalaisella Yhteiskoululla — nykyisellä Kotkan lyseolla — järjestettiin kokoomuslainen päivä. Sata vuotta myöhemmin Kotkan Kokoomus ja Kotkan Kokoomusnaiset viettävät yhteistä juhlaa.

Juhlatoimikunnan puheenjohtajana toiminut Kyllikki Talikka on tehtävässään perehtynyt yhdistysten historiaan.

— Kotkan Kokoomuksen toiminnan ylimpänä ohjeena oli kansallishengen ja isänmaallisuuden kohottaminen sekä pyrkimys valtion ja yhteiskunnan lujittamiseen, Talikka kertoo.

Ensimmäisen vuosikymmenen toiminnasta kerrotaan seuraavaa:

— Toiminnalle oli ominaista suoraluonteisuus, oikeamielisyys, ylevä iloinen elämänmyönteisyys ja uuttera rakennustyö.

Naisten yhdistykseen jäsenistä suurin osa siirtyi Suomalaisen Kansallisseuran naisjärjestöstä.

— Itsenäisessä Suomessa tavoitteet voitiin asettaa ja tuoda esille rohkeammin. Yhdessä vietettiin ahkerasti kansallismielisiä juhlia ja puheet olivat isänmaallisia, Talikka kertoo.

Vuoden 1921 toimintakertomuksessa kerrotaan, että keväällä ja syksyllä pelattiin koripalloa. Kokoukset ja juhlat päättyivät aina piirileikkeihin ja tanssiaisiin.

— Naisten yhdistyksen linjan perustan muodostivat aatteellisuus, humanitäärinen ajattelutapa ja kulttuuriharrastus. Perustamiskokouksessa puheenjohtaja Katri Hirvensalo korosti eripuraisuuden, vihan ja katkeruuden hävittämisen tärkeyttä. Hän totesi yksimielisyyden ja rakkauden olevan niitä voimia, joiden avulla rikkirevitty kansa voidaan koota yhteen.

Viikoittaisissa yhdistyksen kokouksissa ohjelmassa oli esitelmiä. Aiheina olivat esimerkiksi ”naisten sopivuus papinvirkoihin, avioero naisen kannalta lakipykälien valossa ja nuorison kasvattaminen”.

Sisällissodan jälkeen kunnallistalouden suurimpia asioita oli ruokapula, joka kosketti kaikkia. Kokoomusnaiset pyrkivät luomaan toiveikkuutta ja edistämään olojen kohentamiseksi aloitettua rakennustyötä.

Sivistys ja koulutus säilyneet tärkeinä

Kansallisen Kokoomuksen arvoja sata vuotta sitten olivat arvokonservatiivisuus ja maltillinen oikeistolaisuus. Lisäksi kannatettiin tasavaltalaisuutta, josta juuri oli tullut nuoren Suomen valtiomuoto. Kansallinen yhtenäisyys oli keskeinen tavoite.

— Nykyisin kokoomus on keskustaoikeistolainen puolue. Olemme siirtyneet eurooppalaiseen maltilliseen oikeistoajatteluun, sanoo Kotkan Kokoomuksen nykyinen puheenjohtaja Rami Eränen.

Eräsen mukaan Suomessa tämä tarkoittaa sitä, että puolueeseen mahtuu monenlaisia vivahteita.

— Kokoomuksessa on perinteistä konservatismia, markkinaliberalismia ja modernia, eurooppalaisiin arvoihin perustuvaa virtausta.

Puolueen ajamista asioista sadan vuoden ajan tärkeänä on säilynyt sivistys.

— Meille tärkeitä ovat korkeatasoinen koulutus ja sivistys. Ehdottomasti puoluetta perustettaessa lähdettiin sivistämään kansaa.

Nykyisin muita tärkeitä teemoja Eräsen mukaan ovat muun muassa markkinatalouden ja yrittäjyyden edistäminen yhteiskunnassa, ulkoinen ja sisäinen turvallisuus, yhtäläiset oikeudet lain edessä ja mahdollisuuksien tasa-arvo.

Kotkassa yksi tärkeimmistä asioista on kaupungin talous: mitä sille pitäisi tehdä ja miten ongelmat ratkaistaan.

— Toimenpiteistä pitää keskustella avoimesti ja olla ennakkoluulottomia. Ja yrittää löytää muualta Suomesta hyviä käytäntöjä, joilla saataisiin tilannetta korjattua, Eränen toteaa.

FAKTA: Kotkan Kokoomus ry

Perustettu 17.12.1918.

Paikallisyhdistystä perustajia olivat ainakin rehtori A. J. Hirvensalo, pormestari Hugo Melart, kasööri Uno Wahlfors, yhteiskoulun johtaja Lydia Sojonen, filosofian maisteri Oskari Suomela ja pastori ja lehtori J.K. Toppola.

Ensimmäinen puheenjohtaja J.K. Toppola.

Jäseniä oli 158.

FAKTA: Kotkan Kokoomusnaiset ry

Perustettu 19.1.1919.

Alkuperäinen nimi Kotkan kokoomuksen naiset ry.

Yhdistyksen perustajia olivat muun muassa rouva Katri Hirvensalo, rouva Betty Myller, opettaja Alma Niinivaara, rouva Aino Kalaja, rouva Hildi Hedlund (myöh. Harvela) ja neiti Ida Sirkiä.

Ensimmäinen puheenjohtaja Katri Hirvensalo.

Kotkan Kokoomuksen ja Kotkan Kokoomusnaisten yhteinen 100-vuotisjuhla lauantaina 19. tammikuuta kello 12.30 Kotkan Konserttitalolla.

Luetuimmat