Tylsää, mutta totta: Metsäpalovaroituksen vuoksi Katariinan ja Tampsan juhannuskokkoja ei saa polttaa — Juhannuksena palokunnalla on kiire, eikä turhia keikkoja kokoista johtuen toivota

Haminassa Saviniemen kokko on tarkoitus polttaa kallioisella karilla keskellä lahtea.

All over press

Juhannuskokkojen polttamista rajoittaa voimassa oleva metsäpalovaroitus.
Juhannuskokkojen polttamista rajoittaa voimassa oleva metsäpalovaroitus.

Juhannuksen sääennuste näyttää aurinkoiselta. Se lupaa hyvää iloisille mökkeilijöille ja muille juhannuksen juhlijoille, mutta huonoa pelastuslaitokselle. Se myös tarkoittaa sitä, ettei juhannuskokkoja voi polttaa.

Kymenlaaksossa, kuten koko eteläisessä Suomessa, on voimassa metsäpalovaroitus. Silloin avotulen teko on kielletty, jos on olemassa riski siitä, että tuli leviää maapohjan kautta tai kipinöimällä.

— Täytyy muistaa, että maa kuivuu koko ajan, joten pieni sade ei poista metsäpalovaroitusta, paloinsinööri Juhani Carlson Kymenlaakson pelastuslaitokselta kertoo.

Useimmiten yleisötapahtumista annetuissa viranomaispäätöksissä on ilmoitettu erikseen, että kokon polttaminen on metsäpalovaroituksen aikaan kielletty. Carlsonin mukaan viranomaiset tekevät yhteistyötä tapahtumien järjestäjien kanssa.

— Joissain tapauksissa kokkoa voidaan polttaa esimerkiksi veden päällä tai kallion päällä, jos tuli ei pääse syttymään kipinöistä. Siinäkin pitää ottaa huomioon esimerkiksi kovan tuulen vaikutus.

Avotuleksi katsotaan esimerkiksi kertakäyttögrillit. Carlson kehottaa tarkkuuteen myös kotona tai mökillä hiiligrilliä käytettäessä.

Katariinan ja Tampsan kokot eivät syty

Kotkassa yleisön ihasteltavaksi kokkoja oli tarkoitus sytyttää ainakin Katariinan meripuistossa sekä Tampsan tanssilavalla. Valitettavasti kumpikaan kokko ei tilanteen vallitessa näe tulta.

— Jos metsäpalovaroitus pysyy voimassa, Tampsalla ei ole kokkoa, vahvistaa Kimmo Lahdentausta Karhulan VPK:sta.

Haminan Tervasaaressa kokkoa ei myöskään nähdä. S/S Hyökyn kippari Patu Patanen kertoo, että kokkoa ei voida Tervasaaren rakennustöiden vuoksi polttaa, mutta se palaa muistoissa.

— Viime vuonna kokkoa ei voitu polttaa myrskysään vuoksi. Sitten pojat kävivät sytyttämässä sen ja palokunta sammuttamassa, mutta poltettavaa tavaraa siitä jäi silti. Saimme uutenavuotena luvan polttaa sen, Patanen kertoo.

Saviniemessä tulet kalliolle

Haminan Saviniemessä on kuitenkin hyvät mahdollisuudet liekkien näkemiseen. Sakari Martomaa kertoo, että kokko on perinteisesti sytytetty keskellä Savilahtea olevalle kallioiselle karille. Hän ja muut paikalliset kylän miehet ovat vieneet poltettavat puut karille veneillä.

— Pelastuslaitokselta täytyy vielä kysyä asia. Aina siellä on kokko palanut, jo kymmeniä vuosia, ja ihmisiä on tullut paikalle, vaikkei sitä ole mitenkään mainostettu, Martomaa toteaa.

Kokko on tarkoitus sytyttää yhdeksän aikaan perjantai-illalla.

Vesipelastusvalmiuden nostamista harkittiin

Carlson Kymenlaakson pelastuslaitokselta arvioi, että palokunnan viikonlopusta tulee kiireinen. Hän toivoo, että esimerkiksi kokkojen aiheuttamilta turhilta hälytyksiltä vältyttäisiin.

— Ihmiset soittavat herkästi tulesta ja savusta. Me lähdemme ilmoitukset aina katsomaan, sillä mahdollinen metsäpalo on helpompi sammuttaa alkuvaiheessa.

Palokuntaa työllistävät niin mahdolliset metsäpalot kuin vesillä sattuvat haveritkin. Myös rakennuspalojen riski on olemassa. Carlsonin mukaan Kympellä valmius vesitehtäviin on hyvä, mutta silti vesipelastusvalmiuden nostamista juhannukseksi harkittiin.

— Kymenlaakso on mökkivaltaista aluetta. Täällä on paljon rannikkoa ja vesistöjä. Ihmisen pelastaminen vedestä on meillä tehtävistä aina ykkössijalla.