Savitaipaleella kuvataan Suomen ensimmäistä homodraamaa

Elena Liseytseva

Elokuvaa kuvattiin yhteensä 12 päivää. Kuvaajana toimi Iikka Salminen ja äänittäjänä Jaakko Kautto. Kuvassa keskellä toinen pääosan esittäjä Janne Puustinen.

Suomesta on tähän asti puuttunut seksuaalivähemmistöista kertovia, kokopitkiä draamaelokuva. Asiaa on lähtenyt korjaamaan ohjaaja Mikko Mäkelä, jonka Tämä hetki kaislikossa -elokuva ilmestyy keväällä 2017.

— Tällaisia elokuvia tarvitaan, sillä nuoret ei-heterot tarvitsevat esikuvia. Heidän on hyvä nähdä positiivisia kuvauksia itsensä kaltaisista ihmisistä, sanoo Mäkelä.

Elokuvan tavoitteena on myös tarjota samaistumiskohteita yleisölle ja yhtymäkohtia heidän omaan elämäänsä. Tätä Mäkelä hakee myös elokuvan työmuodoilla.

Varsinaista käsikirjoitusta ei ole, vaan näyttelijät osittain improvisoivat repliikkinsä. He saavat myös roolihahmon rajoissa käyttää omia kokemuksiaan ja rakentaa hahmoa itse. Tavoitteena on saada elokuvaan aitoutta ja spontaaniutta.

Elokuvaa kuvatttin Savitaipaleella mökkimaisemissa. Kuvaukset päättyivät viikonloppuna.

Independent-henkisen elokuvan taustalla ei ole suurta tuotantoyhtiötä eikä se saa esimerkiksi Elokuvasäätiön tukea. Kymmenen hengen kuvausryhmä tekee talkootyötä.

Elokuvan päähenkilö on suomalainen Leevi, joka on muuttanut Ranskaan. Hän palaa kotikonnuilleen, kun hänen isänsä pyytää häntä apuun mökkiremonttiin. Mukaan remontoimaan on palkattu myös turvapaikanhakija Tareq. Leevin ja Tareqin välille syntyy romanssi.

Leeviä näyttelevä Janne Puustinen huomauttaa, että romanttisia elokuvia rantamaisemissa on Suomessa kuvattu iät ja ajat.

— Tässä on ihan samoista asioista kysymys, sanoo Puustinen. Kaikki eivät ole ottaneet miesparista kertovaa elokuvaa ilolla vastaan. Ohjaaja Mikko Mäkelä kertoo, että yhdeksi kuvauspaikaksi suunniteltiin läheistä kyläkauppaa.

Kauppias kuitenkin perui kuvaukset niitä edeltävänä päivänä, sillä hän ei hyväksynyt elokuvan aihetta.

— Sekin kertoo osaltaan siitä, että tällaiselle elokuvalle on tarve, sanoo Mäkelä.

Elokuva on saanut kahtalaista palautetta myös netissä. Ohjaaja kertoo, että kommentteja on tullut sekä myönteisessä että hyvinkin kielteisessä hengessä.

— Negatiiviset kommentit vain lisäävät intoa tehdä tätä.

Lue lisää aiheesta päivän lehdestä tai Kymen Sanomien mobiilisovelluksesta.


Stina Kivinen

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet