Hoivakotien rokotukset etenevät Kymsoten alueella hitaasti mutta varmasti – Hovinsaaren yksikössä yksi uusi kuolemantapaus

Kymsote arvelee saavansa kaikki hoivapalveluiden henkilöstön ja asukkaat rokotettua helmikuun loppuun mennessä. Kuntayhtymä suunnittelee parhaillaan ikääntyneiden joukkorokotusta.

Aaro Immonen

Hoivakotien henkilökunnan rokottaminen aloitettiin tällä viikolla. Ensimmäiset asukkaat rokotettiin jo viime viikolla. Kuvituskuva.
Hoivakotien henkilökunnan rokottaminen aloitettiin tällä viikolla. Ensimmäiset asukkaat rokotettiin jo viime viikolla. Kuvituskuva.

Yksityisten hoivakotien henkilökunnan rokottaminen on Kymenlaaksossa aloitettu tällä viikolla. Rokotteiden anto ikääntyneille palveluasumisen asukkaille aloitettiin jo viime viikolla hoivakodeissa ympäri Kymenlaaksoa.

Tilanne on ollut erityisen akuutti Kouvolassa Lauttarannan Poukaman kotiutuvien yksikössä. Lauttarannassa kuolemantapauksia on useampia. Johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaan mukaan osa tartunnan saaneista on edelleen heikkokuntoisia ja heidän selviytymisensä on epävarmaa.

Myös Kotkassa sijaitsevassa Attendon Hovinsaaren hoivakoti 1:ssa on todettu useita koronavirustartuntoja. Hoivakodin asukkaista kaksi on kuollut koronaan. Toinen heistä menehtyi viimeisen vuorokauden sisällä. Asukkaiden rokottaminen aloitettiin tammikuun puolivälissä.

– En pysty kertomaan yksittäisen hoivakodin rokotustilanteesta, Mäntymaa sanoo.

Johtajaylihoitaja Hannele Mattila sanoo, että Hovinsaaren henkilökunnan rokottaa työterveyshuolto, mikäli työterveyshuollon sopimus kattaa rokottamisen. Työterveyshuollon toimija voi olla Terveystalo tai joku muu. 

– Kaikille ei ole vielä saatu rokotteita, ensilinjan henkilöstöä on paljon, Mattila toteaa.

Kymsote on joutunut laskemaan hyvin tarkkaan, mihin jaettavia rokotteita annetaan. Mattila kuitenkin vakuuttaa, etteivät julkiset ja yksityisen tahon toimijat ole rokotteiden saannissa eriarvoisessa asemassa.

Ikääntyneitä lähestytään kirjeitse

Kymsoten mukaan tehostetun palveluasumisen asiakkaita oli perjantaihin mennessä rokotettu 1075.

– Mikäli rokote-eriä saapuu tämän hetken tiedon mukaisesti, saadaan tehostetun palveluasumisen sote-ammattilaiset, ympärivuorokautisen hoivan henkilöstö ja asukkaat rokotettua helmikuun loppuun mennessä tai viimeistään maaliskuussa. Tällöin kaikki olisivat saaneet jo tarvittavat kaksi rokotetta, Kymsoten viestinnästä kerrotaan.

Kymsote valmistautuu parhaillaan ikääntyneiden joukkorokotuksiin. Ikääntyneimpiä kymenlaaksolaisia lähetytään rokotuksiin liittyvistä ohjeista kirjeitse, kun rokotteiden saatavuus selviää. Kymsote toivoo, ettei rokotuksiin liittyviä tiedusteluja tehtäisi terveysasemilta.

Viimeistään helmikuun toisella viikolla aletaan rokottaa muita kuin laitoksissa asuvia vanhuksia.

– Sen jälkeen onkin hämärän peitossa, milloin muille kansalaisille rokotteet tulevat. Se ei ole meillä vielä tiedossa, sanoo johtajaylilääkäri Mäntymaa.

Juha Rika

Näin koronarokotteita oli annettu perjantaihin mennessä.
Näin koronarokotteita oli annettu perjantaihin mennessä.

Brittimuunnoksen levinneisyys on kysymysmerkki

Joulun aikaan varmistuneen koronaviruksen niin sanotun brittimuunnoksen esiintyminen Kymenlaaksossa on Mäntymaan mukaan tällä hetkellä suuri kysymysmerkki. Toistaiseksi joulun varmistettua tapausta lukuun ottamatta uusia herkemmin tarttuvia brittimuunnoksia ei ole tullut esille. Yksi syy on Mäntymaan mukaan se, että viruksen selvittäminen lisätutkimusten avulla vie aikaa päiväkausia.

– Brittimuunnoksen todellista leviämistilannetta Kymsoten alueella ei näin ollen tiedetä.

Kymenlaakson alueella asuvia Mäntymaa kehottaa edelleen olemaan huolellisia kaikessa toiminnassaan. Rajoitteiden tai suositusten lieventämiseen ei ole hänen mukaansa minkäänlaisia mahdollisuuksia, koska leviämisvaihe jatkuu.

Kymenlaaksossa ei ole päästy parin, kolmen päivittäisen virustartunnan tasolle, mikä Mäntymaan mukaan on tavoite. Päin vastoin tartuntoja on tullut viime viikkoina aiempaa enemmän.

– Nolla on tietysti tavoite, mutta jos määrä painuisi edes alle viiden, sekin olisi hyvä.

Juttua muokattu 23.1. kello 11.39. Korjattu yksityisten hoivakotien henkilökunnan rokottamista koskeva kohta.

Uusimmat uutiset