Kotkalaisyritykselle iso avustus kansainväliseen kasvuun — rahaa myös nuorten syrjäytymisen ehkäisemiseen teinisirkuksen avulla

Hämeen ELY-keskus myöntänyt  Kaakkois-Suomeen lähes kolme miljoonaa euroa EU-rahaa.

Kimmo Seppälä

Juho Sjöblom koneisti pumppujen akseleita maaliskuussa Juhani Haavisto Oy:n konepajalla. Arkistokuva.
Juho Sjöblom koneisti pumppujen akseleita maaliskuussa Juhani Haavisto Oy:n konepajalla. Arkistokuva.

Hämeen ELY-keskus on myöntänyt tammi-maaliskuussa Kaakkois-Suomeen avustuksia 2,8 miljoonaa euroa. Summa koostuu Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) , Euroopan sosiaalirahaston (ESR) hankerahoituksesta ja kansallisesta rahoituksesta yritysten kehittämispalveluihin.

Yrityksen kehittämisavustusta Kymenlaaksossa on saanut viisi yritystä. Mittavimman avustuksen suuruudeltaan 640 000 euroa on saanut kotkalainen tilauskonepaja Juhani Haavisto Oy. Avustus on tarkoitettu kone- ja automaatioinvestointeihin, joilla edistetään yrityksen kansainvälistä kasvua. Investoinneilla haetaan lisää kannattavuutta ja alennetaan yksikkökustannuksia.

ESR-hankkeita Kymenlaaksossa on käynnistynyt kuusi kappaletta. Suurimman avustuksen on saanut Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu yhdessä Kotkan-Haminan seudun koulutuskuntayhtymän ja Kouvolan seudun ammattiopiston kanssa toteuttavaan Digiaktorit-hankkeeseen. Nuorten digitaalista osaamista kehittävään hankkeeseen on osoitettu 450 569 euroa.

Sirkushankkeelle lähes 75 000 euroa

Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu on niin ikään saanut 74 923 euroa Haminan Teinisirkuksen kanssa käynnistettyyn Circus Maximus -hankkeeseen, jossa pyritään ennaltaehkäisemään 16—29-vuotiaiden nuorten syrjäytymistä sosiaalisen sirkuksen keinoin Haminassa.

Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu on vetäjänä myös Kouvolan seudun ammattiopiston ja Etelä-Kymenlaakson ammattiopiston sekä Kouvolan Aikuiskoulutussäätiön Etiäinen -hankkeessa. Koulutustarpeiden ennakointiin keskittyvä hanke on saanut 365 278 euron tuen.