Amarillon koronatapaus ei ole aiheuttanut kyselyjä tai testauspiikkiä Koksissa – "Uusien positiivisten tapausten yhdistäminen Amarilloon olisi vaikeaa"

Kymsoten infektioylilääkäri Risto Pietikäinen muistuttaa, että ajatus on, että jos oli perjantai-iltana Amarillossa, ja saa koronaoireita, niin ainakin silloin pitäisi tulla testeihin.

Ella Karttunen

Testattavien henkilöiden yhdistäminen Amarillon tapaukseen on vaikeaa.
Testattavien henkilöiden yhdistäminen Amarillon tapaukseen on vaikeaa.

Kymsoten infektioylilääkäri Risto Pietikäinen kertoo, että keskiviikkoiltapäivän ja torstaiaamun välisenä aikana sairaalaan ei tullut tavallista enempää koronaan liittyviä puheluita.

Keskiviikkona iltapäivällä julkistettiin tieto, että Kotkassa ravintola Amarillossa kävi myöhään perjantai-iltana henkilö, joka on voinut tartuttaa koronan joihinkin muihin ravintolan asiakkaisiin.

Testattavaksi, jos tulee oireita

Pietikäisen tietoon ei ole tullut, että koronatesteihin olisi keskiviikkoiltapäivän jälkeen pyrkinyt tavallista enemmän ihmisiä.

– Meillä otettavien näytteiden määrä vaihtelee päivittäin neljänkymmenen ja sadan välillä eli muutoksen pitäisi olla suuri, jotta määrä poikkeaisi normaalista.

Myös testattavien yhdistäminen Amarillon tapaukseen on vaikeaa.

– Yhteyden voi nähdä ehkä silloin, kun tulos on positiivinen ja ravintolakäynnistä on maininta potilaan sairauskertomuksessa.

Pietikäinen muistuttaa, että ajatus on, että jos oli perjantai-iltana kyseisessä ravintolassa, ja saa koronaoireita, niin tulisi ainakin silloin testeihin.

Tehtyjen testien määrä on kasvanut viime aikoina

Pietikäinen kertoo, että sairaalassa on viime aikoina testattu suuria määriä ihmisiä.

– Oma olo -nettipalvelu on lisännyt näytteiden ottamista. Sen kautta testausajan saaminen on ilmeisesti onnistunut paremmin, kuin 116 117 -numeroon soittamalla.

Pietikäinen kertoo, että vaikka testien määrä on kasvanut ei koronatapausten määrä ole kasvanut samassa suhteessa.

Muokattu 30.7. kello 16.33. Kuva vaihdettu.