Miten päästä eroon pääsiäisherkuttelun aiheuttamasta turvotuksesta? — Kommentoi

Tiina Mansikka

Pääsiäisenä tulee herkuteltua. Arjen koittaessa farkut saattavat kiristää.

Pääsiäinen ei herkuttelun puolesta poikkea muista juhlapyhistä. Usein tulee herkuteltua useampi päivä. Arjen koittaessa herkuttelu voi tuntua vyötäröllä turvotuksena ja farkkujen kireytenä.

Ravitsemusterapeutti Lilli Lotvonen Kotkan terveyden edistämisen yksiköstä toteaa, että turvotus yleensä laskee itsekseen, kun palaa takaisin normaaliin ruokavalioon.

— Nestetasapaino tasoittuu yleensä normaaliin ruokavalioon palaamisen jälkeen. Nestettä pitää muistaa nauttia riittävästi, Lotvonen kertoo.

Veden juonti on tärkeää erityisesti, jos on syönyt paljon suolaista ruokaa.

Turvotus syntyy, kun kudoksissa solujen välitilaan kertyy nestettä. Vatsan turpoamisen syynä voi olla myös ilman kertyminen suoleen.

Lotvosen mukaan herkuttelun katuminen ja itsensä syyllistäminen on turhaa.

— On aina positiivista, jos pyhien herkutteluun pystyy suhtautumaan niin, että se kuuluu asiaan. Oleellisempaa on pyhien jälkeen kiinnittää huomioita oman ateriarytmiin ja arkeen paluuseen, ettei herkuttelu jää päälle.

Miten sinä pääset parhaiten turvotuksesta eroon? Kerro alla olevassa kommenttikentässä.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.