Nuorten huoliin apua yhdellä puhelinsoitolla — Palvelu pyrkii parempaan hyvinvointiin tarttumalla aiheisiin aikaisessa vaiheessa

Nuorten Matalaan voi soittaa kaikenlaisissa huolissa, jotka koskevat 13–17 -vuotiasta nuorta.

Kimmo Seppälä

Kymsote pyrkii auttamaan nuoria ja heidän vanhempiaan ongelmatilanteissa matalan kynnyksen puhelinpalvelulla. Arkistokuva
Kymsote pyrkii auttamaan nuoria ja heidän vanhempiaan ongelmatilanteissa matalan kynnyksen puhelinpalvelulla. Arkistokuva

Kymsote on avannut tällä viikolla uudet matalan kynnyksen yksiköt auttamaan nuoria ja heidän perheitään huolta aiheuttavissa ongelmatilanteissa, tiedottaa Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä.

Nuorten Matala -yksiköt on tarkoitettu 13–17 -vuotiaille kymenlaaksolaisille ja heidän vanhemmilleen. Alkuun pääsee soittamalla Etelä-Kymenlaaksossa numeroon 040 823 4255 ja Kouvolan seudulla numeroon 040 489 8246. Lähetteitä ei tarvita.

Palveluesimies Kari Lindbergin mukaan tavallisimmin apua hakee vanhempi, joka on huolissaan nuoren mielialasta tai käyttäytymisen muuttumisesta. Puheenaiheita voivat olla myös esimerkiksi päihteet, rikokset, itsenäistyminen ja kodin ristiriidat.

— Minulta kysytään puhelimessa usein ensimmäiseksi, että soitinkohan oikeaan paikkaan. Nyt ei tarvitse enää miettiä. Palveluun voi soittaa kaikenlaisissa huolissa, jotka koskevat 13–17 -vuotiasta nuorta, tiivistää Lindberg asian tiedotteessa.

Tarjolla on neuvontaa, ohjausta, arviointia sekä tarvittaessa hoito- ja tukitoimia. Yksiköissä työskentelee sairaanhoitajia, sosiaaliohjaajia, toimintaterapeutteja, psykologeja ja sosiaalityöntekijöitä. Myös lääkäreitä on käytettävissä.

Nuorisopsykiatrian lähetteiden määrä on Kymenlaaksossa ollut kasvussa ja osastohoidossa ollaan jatkuvasti ylipaikoilla. Lastensuojelu on täystyöllistetty ja kodin ulkopuolisia sijoituksia on paljon. Uusilla yksiköillä pyritään auttamaan ihmisiä aikaisessa vaiheessa, mikä on sekä inhimillisesti että taloudellisesti järkevää.

Nuorten Matala toimii useissa toimipisteissä sekä Etelä-Kymenlaaksossa että Kouvolassa. Tarvittaessa mennään myös asiakkaan luokse.