Kotka kannattaa lääkärihelikopterin sijoittamista Kouvolan Uttiin

Kymenlaakso puhaltaa kopteriasiassa yhteen hiileen.

Katja Juurikko

Kotkan kaupungin mielestä lääkärihelikopteri pitäisi sijoittaa Kouvolan Uttiin. Arkistokuva.
Kotkan kaupungin mielestä lääkärihelikopteri pitäisi sijoittaa Kouvolan Uttiin. Arkistokuva.

Kotkan kaupunki kannattaa lääkärihelikopterin sijoittamista Kouvolan Uttiin. Tämä käy ilmi lausunnosta, jota Kotkan kaupunginhallitus käsittelee tänään maanantaina.

Kaakkois-Suomen lääkärihelikopterin sijoituspaikaksi on ehdotettu Lappeenrantaa. Tätä on perusteltu sillä, että kopteri olisi lähellä laajan päivystyksen sairaalaa.

Kotkan kaupungin näkökulmasta kuitenkin moni asia puoltaa lääkärihelikopterin sijoittamista Kouvolan Uttiin. Lausunnossaan Kotka muistuttaa, että Uttiin sijoitettuna ensihoitohelikopteri tavoittaisi 60 kilometrin toimintasäteellä noin 200 000 asukasta. 80 kilometrin toimintasäteellä helikopteri voisi palvella lähes 300 000:ta asukasta.

Kotka korostaa lausunnossaan myös sitä, että lääkärihelikopteri kuljettaa kohtaamistaan potilaista vain alle viisi prosenttia jatkohoitopaikkaan. Tuolloin helikopterikuljetus suuntautuu pääsääntöisesti yliopistolliseen sairaalaan.

Toisi yhdenvertaisuutta Kymenlaaksoon

Lausunnossa muistutetaan, että Kymenlaaksossa ja Päijät-Hämeessä ei ole Lappeenrannan kaltaista tiivistä suurta kaupunkia. Iso osa väestöstä asuu suhteellisen harvaan rakennetuissa taajamissa, joissa on kätevä operoida helikopterilla.

Kotka on myös sitä mieltä, että olisi väestön yhdenvertaisten palveluiden vuoksi hyvä, jos Pohjois-Kymenlaaksossa olisi ensihoitoon kykenevä lääkäriyksikkö. Lausunnossa mainitaan myös, että helikopterin sijoittuminen Uttiin toisi synergiaedun puolustusvoimien kanssa.