Kymenlaaksossa ensimmäinen koronapotilas sairaalahoidossa Koksissa – Loput tartunnan saaneista kahdeksasta potilaasta ovat kotihoidossa

Kymenlaaksossa otetaan näytteitä koronan varalta koko ajan.

Jussi Lopperi

Kymenlaakson sairaaloissa on infektiopäivystys ja eristysosastot koronapotilaiden varalta.
Kymenlaakson sairaaloissa on infektiopäivystys ja eristysosastot koronapotilaiden varalta.

Kymenlaaksossa on todettu kahdeksan koronavirustartuntaa. Kaksi päivää sitten yksi tartunnan saaneista potilaista hakeutui sairaalahoitoon Kymenlaakson keskussairaalaan.

– Hän on valvontatasoisessa hoidossa, Kymsoten johtavaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa sanoo.

Testien lukumäärä ei tiedossa

Kymenlaaksossa otetaan koronatestejä päivittäin runsaasti. Mäntymaan tiedossa ei ole testien tarkkaa lukumäärää. Ne kaikki tutkitaan HUS:n laboratoriossa.

– Kahteen päivään meille ei ole tullut uusia vahvistettuja tautitapauksia.

Kymenlaakson keskussairaalassa ja Pohjois-Kymen sairaalassa Kuusankoskella on kummassakin eristysosastot, joihin sijoitetaan tulehdusoireisia potilaita.

Potilaspaikat niissä ovat Mäntymaan mukaan riittäneet toistaiseksi.

– Näille osastoille meillä on suunnitelmat olemassa ja valmiudet avata lisäpaikkoja, jos niille tulee tarve.

Ennustettavuus mahdoton

Taudin ennustettavuus on Mäntymaan mukaan mahdotonta. Viime viikonloppuna Kymenlaaksossa oli pieni potilaspiikki, kun uusia koronavirustapauksia ilmeni tutkimuksissa.

– Ensi viikon aikana selviää, kuinka tehokkaita hallituksen antamat ohjeet ovat olleet. Tilanne pyritään rauhallisena ja väestön käytössuositukset samoina kuin tähän asti.

Mäntymaa tähdentää, että kymenlaaksolaisten tulee suhtautua vakavasti tilanteeseen ja noudattaa Suomen hallituksen antamia ohjeita ja asetuksia liittyen muun muassa kokoontumiseen, liikkumiseen, fyysisen etäisyyden pitämiseen ja riskiryhmien tapaamiseen.