Inkeroisten kartonkitehtaan voiteluöljyputki katkesi — Öljyä vuoti noin 200 litraa: ”Ei ole todennäköistä, että öljyä olisi päässyt Kymijokeen saakka”

Harri Teitto

Arkistokuva.
Arkistokuva.

Stora Enson Inkeroisten kartonkitehtaalla katkesi voiteluöljyputki sunnuntain vastaisena yönä.

Kymenlaakson pelastuslaitokselta kerrotaan, että putkesta pääsi vuotamaan arviolta 200 litraa öljyä tehtaan toisesta kerroksesta alempaan kerrokseen ja aina kellarikerrokseen saakka.

— Siellä on vanhastaan kanavia, jotka johtavat Kymijokeen, eikä joka paikassa ole öljynerotuskaivoja. Ei ole kuitenkaan todennäköistä, että öljyä olisi päässyt jokeen saakka, kertoo ryhmänjohtajapäivystäjä Risto Pihkala.

Pihkalan mukaan tehdaspalokunta sai vajaa sata litraa öljyä padottua ja imeytettyä tehtaan betonilattioilta.

— Jonkun verran öljyä pääsi menemään puhdistamolle. Tehtaan henkilökunta on padonnut kanaalit, jotka tarvittaessa estävät öljyn pääsyn Kymijokeen. Kanaaleihin on myös laitettu imeytysainetta varmuuden vuoksi.

Kymenlaakson pelastuslaitoksen Anjalan ja Inkeroisten paloasemilta hälytettiin yöllä kuusi yksikköä öljyntorjuntatehtävään.

— Hälytys lähti alun perin suurempana kuin tehtävä lopulta oli. Kaikille yksiköille ei ollut siellä tekemistä, Pihkala sanoo.

Tehdaspalokunta seuraa sunnuntain aikana tilannetta ja varmistaa, ettei öljyä pääse kulkeutumaan vesistöön.

Hälytys tuli kello 1:37.