Huonoja uutisia Kotkan seudulle: Talouspoliittinen ministerivaliokunta puolsi Porvoo–Kouvola-ratalinjausta

Liikenne- ja viestintäministeriö tekee selvityksen itäisen Uudenmaan ja Kaakkois-Suomen tarpeista

Pekka Kimpanpää

Uuden itäisen radan kehittämistä jatketaan ensisijaisesta Porvoo-Kouvola -linjauksen pohjalta. Arkistokuva.
Uuden itäisen radan kehittämistä jatketaan ensisijaisesta Porvoo-Kouvola -linjauksen pohjalta. Arkistokuva.

Hallituksen talouspoliittinen ministerivaliokunta puoltaa itäradan Porvoo–Kouvola-linjausta. Ministerivaliokunta käsitteli ratahanketta keskiviikkona. Liikenne- ja viestintäministeriö esitti samaa ratalinjausta viime syksynä. Uuden itäisen suunnan edistämiseksi on tarkoitus perustaa hankeyhtiö. Sen kustannukset ovat alustavan arvion mukaan noin 70 miljoonaa euroa. Hankeyhtiöstä puolet omistaa valtio ja puolet ratalinjauksen kehittämiseen sitoutuneet kunnat sekä mahdolliset muut osakkaat. Valtion rahoitusosuudesta ja määrärahan käyttämisestä hankeyhtiön pääomittamiseen päättää eduskunta.

Porvoo-Kouvola -linjauksen kokonaiskustannus on tämänhetkisen arvion mukaan noin 1,7 miljardia euroa. Hanke edellyttää myös uuden Lentoradan rakentamista pääkaupunkiseudulle.

Liikenne- ja viestintäministeriön tiedotteessa todetaan, että nyt tehty linjaus ei sulje pois muiden idän suunnan liikenneyhteyksien kehittämistä tulevaisuudessa. Ministeriö tekee selvityksen itäisen Uudenmaan ja Kaakkois-Suomen elinkeinoelämän kuljetusten kehittämisestä ja elinkeinoelämän kilpailukyvyn vahvistamisesta.

Luetuimmat