Google on jäädyttänyt investoinnit Haminassa

Googlella ei ole toistaiseksi suunnitelmia jatkaa rakentamista Summan palvelinkeskuksessa. Jos tilanne Euroopassa muuttuu, valmiudet investointeihin ovat olemassa.

Google ei vähään aikaan ole investoinut Summaan. Vuonna 2015 rakennettiin uutta hallia.
Google ei vähään aikaan ole investoinut Summaan. Vuonna 2015 rakennettiin uutta hallia.

Google ei lähiaikoina ole jatkamassa investointejaan Haminan palvelinkeskukseen. Palvelinkeskuksen johtaja Hermann Ársælssonin mukaan suunnitelmia keskuksen laajennukseen ei ole, mutta valmiudet investointipäätöksiin ovat olemassa, mikäli kapasiteetin lisäämistarvetta Euroopassa ilmenee.

— Mitään päätöksiä ei meiltä ole lähitulevaisuudessa tähän suuntaan odotettavissa, Ársælsson toteaa.

Valmiudet olemassa

Kun Googlelle laajennustarpeita ilmaantuu, sillä on myös maanomistuksen ja kaavoituksen suhteen mahdollisuudet nopeaankin investointien käynnistämiseen. Viimeisin vajaa vuosi sitten tehty asemakaavamuutos ja maankäyttösopimus Haminan kaupungin kanssa antoi Googlen rakennustoimintaa hoitavalle Tuike Finland Oy:lle mahdollisuuden peräti 730 000 kerrosneliön lisärakentamiseen palvelukeskuksen itäpuoliselle alueelle Summassa. Rakennusoikeus vastaa noin 160 täysimittaista jalkapallokenttää.

Hamina tienaa laajentumisesta

Varautuminen laajentamiseen on ollut Haminan kaupungillekin tervetullut toimenpide, sillä rakennusoikeuden lisäämisestä ja alueelle aikanaan rakennetusta infrasta kaupunki oikeutettiin saamaan Tuike Finland Oy:ltä 3,1 miljoonan euron korvaus. Myös Haminan toiveissa on Googlen investointien käynnistyminen mahdollisimman pian, sillä kaupungin ja Googlen välisen sopimuksen mukaisesti Google tilitti kaupungille asemakaavan saatua lainvoiman puolet 3,1 miljoonasta eurosta, mutta loput kaupunki saa vasta, kun puolet rakennusoikeuden lisäämisestä on käytetty.

Laajennusten aikana Google on tarjonnut työtä nykyisten noin 300 työntekijän lisäksi parhaimmillaan vajaalle parille tuhannelle henkilölle.

800 miljoonaa käytetty

Googlen sijoituttua Haminaan vuonna 2009, se on investoinut Summan entisen paperitehtaan alueelle kaikkiaan noin 800 miljoonaa euroa. Rakentamiseen tuosta summasta on käytetty noin 650 miljoonaa euroa ja 150 miljoonaa euroa on vienyt toiminnan pyörittäminen.

Moni asia veti Haminaan

Googlen aikanaan tekemä päätös sijoittaa suurin Yhdysvaltojen ulkopuolella toimiva yhtiön palvelinkeskus Haminaan johtui Ársælssonin mukaan varsin selkeistä käytännön realiteeteista.

— Googlella oli ainutlaatuinen tilaisuus ottaa käyttöön vanha paperitehdas Haminassa ja hyödyntää sen olemassa olevaa infrastruktuuria.

Merkittävää hänen mukaansa oli myös palvelinkeskuksen tarvitseman runsaan energian- ja  jäähdytysveden saantivarmuudella. Myös työvoiman tarjonta Suomessa painoi Ársælssonin mukaan vaakakupissa.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet