Maauimalan aukiolo kummastuttaa Kotkassa: Miksi halli aukeaa vasta kello 12 ?

Palvelujen leikkaus haittaa kaupunkilaisten terveyttä, sanoo kotkalainen uinnin harrastaja. Liikuntatoimi vastaa, että koronaviruksen ehkäisy aiheuttaa supistuksia aukioloissa, sillä henkilökuntaa pitää olla liki tuplamäärä.

Jussi Lopperi

Kotkan maauimala eli Maakki on monelle Kotkan kesäkeidas.
Kotkan maauimala eli Maakki on monelle Kotkan kesäkeidas.

Kotkalainen Kymen Sanomien lukija vaatii Katariinan uimalan aukioloon muutosta. Hän kirjoittaa omasta ja uimalan ystävien mielipiteinä seuraavaa:

– On jotenkin käsittämätöntä, että nyt kun kesä on parhaimmillaan, niin uimahalli on kiinni puolet normaalista aukiolosta. Iäkkäämmät ja heikompikuntoiset menettävät paljon omasta hyvinvoinnistaan. Terveyttä on vaikeampi saada takaisin ja se näkyy myöhemmin kaupungin terveyspalveluissa hoidon ja avun tarpeen lisääntymisenä.

Kirjoittaja jatkaa:

– Yhtälailla kaikki kaupunkilaiset tarvitsevat sekä haluavat käyttää uimalan palveluita. Lapsilla on kesäloma ja ilmat ovat kesäiset.

Kirjoittaja toivookin, että asiaan saataisiin korjaus.

– Toivottavasti saadaan kaupungin päättäjät toimimaan asukkaiden hyväksi, ja uimalassa käyttöön niin sanotut normaalit aukioloajat aamukuudesta eteenpäin.

Raimo Eerola

6355832.jpg

Kaupunki vastaa

Kotkan kaupungin liikuntasuunnittelija Tapani Laakso, miksi Katariinan uimala aukeaa vasta kello 12 vaikka kesä on parhaimmillaan? Monet innokkaat aamu-uimarit kaipaavat varhaista uimista.

– Katariinan uimalan aukioloaikoihin on monta selittävää syytä sekä asiaa, jotka on otettu huomioon kun aukioloaikoja suunniteltiin. Koronaviruksen torjunnan ohjeet ovat yksi merkittävä peruste nykyiselle tilanteelle.

– Jaamme asiakkaiden huolen siitä, että liikuntaa eri muodoissa tulisi päästä harrastamaan ja uintimahdollisuus tulisi antaa mahdollisimman monelle. Uimahallien osalta aukioloajan laajentaminen nykyisestä on kuitenkin vaikeaa ja olemme pyrkineet löytämään parhaan kompromissin aukioloaikoihin. Aukioloajoissa on huomioitu sekä palveluiden kysyntä että henkilökunnan työajat. Eli halutaan tarjota palveluita silloin, kun kysyntä on käytössä olevan työvoiman asettamissa rajoissa.

Miten koronaviruksen torjunta vaikuttaa tilanteeseen?

– Koronavirus on suurin vaikuttaja. Juuri tuossa riittävän resurssin määrittämisessä on huomioitu sekä aluehallintoviraston että terveystarkastajan antamat ohjeet siitä, miten uimahallipalveluita suositellaan järjestettäväksi niin, että tartuntariskit uimahalleissa minimoidaan. Asiakasturvallisuus on näet pääasia. Tämä edellyttää muun muassa lisäpanostuksia siivoukseen, asiakasohjaukseen sekä tilojen käytön valvontaan.

– Karkeasti laskien uimahalleilla onkin tällä hetkellä noin kaksinkertainen pääluku eri organisaatioiden henkilökuntaa työvuorossa uimahallin aukioloaikana normaalitilanteeseen verrattuna. Henkilöstöä ei ole voitu mitoittaa sen mukaan, että palvelu onnistuisi normaalien aukioloaikojen puitteissa. Siihen ei yksinkertaisesti riitä henkilökunta.Tästä syystä aukioloaikaa joudutaan rajoittamaan, jotta uimahallipalveluita voidaan ylipäätään tarjota kuntalaisille.

Kimmo Seppälä

.
.

Onko aukiolon leikkauksessa siis mitenkään kysymys kaupungin säästökuurista?

– Ei ole, sillä kustannussäästöjä ei tästä kaupungille synny, koska henkilöstöä on töissä liki tuplamäärä normaaliin verratessa.

Kuinka pitkään maauimala on avoinna tänä vuonna ja miten se eroaa viime vuodesta?

– Maauimalan sulkeutumisajankohdasta syksyllä ei ole vielä tehty päätöstä. Lähtökohtaisesti maauimala on ainakin elokuun loppuun asti käytössä. Silloin tarkastellaan osittain säätilan mukaan, miten pitkään maauimalaa voidaan syyskuussa pitää auki. Viime vuonna maauimala suljettiin 15.syyskuuta.

Raimo Eerola

6276875.jpg