Seurakunta aikoo luopua Ristiniemen kurssikeskuksesta – Päätöksenteko pohjustettiin selvityksellä, koska ei haluttu nojata tunteisiin ja muisteloihin

Aittakorven seurakuntatalo on paraikaa huutokaupattavana. Myös Vatikaani Kotkansaarella on koko ajan hiljaisessa myynnissä.

Linda Varoma

Kotka-Kymin seurakunta luopuu Ristiniemen kurssikeskuksesta. Arkistokuva.
Kotka-Kymin seurakunta luopuu Ristiniemen kurssikeskuksesta. Arkistokuva.

Kotka–Kymin seurakunta aikoo luopua Ristiniemen kurssikeskuksesta. Seurakunnan kirkkoneuvosto käsitteli kurssikeskusselvitystä keskiviikon kokouksessaan. Neuvosto oli yksimielisesti sen kannalla, että kirkkovaltuustolle esitetään Ristiniemestä luopumisesta.

Kurssikeskusselvityksen laatimisesta päätettiin vuosi sitten. Päätöksenteon pohjaksi haluttiin tietoa, joka painottuu nykyisiin ja tuleviin tarpeisiin – ei tunneasioihin eikä muisteloihin.

Talousjohtaja Jari-Pekka Väisäsen mukaan kurssikeskusselvityksessä on huomioitu Höyterin ja Ristiniemen kurssikeskusten nykykunto ja investointitarpeet.

– Muun muassa se, että Höyterissä on kunnallistekniikka, Ristiniemessä ei, kertoo Väisänen.

Väisäsen mukaan ajatuksena on, että seurakunta satsaa mieluummin hieman enemmän yhteen kurssikeskukseen kuin jakaa käytettävissä olevat varat kahteen.

– Yhdenkin kurssikeskuksen ylläpitäminen on kallista, mutta seurakunnan toiminnassa on huomioitava mutakin arvoja kuin pelkät eurot.

Linda Varoma

Vaakakuppia Höyterin puoleen kallistaa muun muassa se, että Ristiniemessä ei ole kunnallistekniikkaa.
Vaakakuppia Höyterin puoleen kallistaa muun muassa se, että Ristiniemessä ei ole kunnallistekniikkaa.

Selvitys kertoi talouden realiteetit

Kurssikeskusselvityksessä otettiin huomioon myös päätöksen lapsivaikutukset. Näitä ovat esimerkiksi leiriperinteen romuttuminen ja leirivuorojen jako.

Keskiviikon kokouksessa oli mukana myös kirkkovaltuuston puheenjohtaja Heikki J. Oksanen. Hän kiittelee kurssikeskusselvitystä nimenomaan asiatiedosta.

– Tämähän on ollut vuosia keskustelunaiheena ja siihen on liittynyt paljon tunnetta, muun muassa seurakunnan historian vuoksi. Nyt tehty selvitys kertoo taloudelliset realiteetit ja kehittämismahdollisuudet. Ennen olimme ajatelleet enemmän tunteella, mutta kyllä nyt muutamakin tuuliviiri kääntyi katolla, kertoo Oksanen seurakunnan luottamushenkilöiden tunnelmista.

Linda Varoma

Höyterin tulevaisuutta ja remonttitarpeita pohditaan hankeryhmässä. Arkistokuva.
Höyterin tulevaisuutta ja remonttitarpeita pohditaan hankeryhmässä. Arkistokuva.

Höyterin kehittämiseksi hankeryhmä

Samalla, kun Ristiniemestä luovutaan, on tarkoitus nimetä hankeryhmä Höyterin kurssikeskuksen kehittämiseksi. Höyteristä laaditaan hankesuunnitelma, jossa selvitetään rakennusten korjaamista. Poissuljettua ei ole myöskään se, että Höyteristä purettaisiin jotakin pois ja rakennettaisiin uutta tilalle.

Ristiniemestä luovuttaessa seurakunnan on myös pohdittava, miten ruokailut jatkossa järjestetään. Pääkeittiö sijaitsee nykyisin Ristiniemessä.

Linda Varoma

Aittakorven seurakuntatalo on paraikaa huutokaupattavana. Arkistokuva.
Aittakorven seurakuntatalo on paraikaa huutokaupattavana. Arkistokuva.

Paljon on jo myyty, Aittakorpea huutokaupataan

Kurssikeskuksesta luopuminen liittyy seurakunnan laajempaan kiinteistöohjelmaan. Vuosien mittaan seurakunta on jo myynyt Sunilan pappilan, Lehtisensaaren kurssikeskuksen sekä Ruonalan kirkon. Juuri äskettäin lyötiin lukkoon kaupat Hovinsaaren seurakuntatalosta. Sen osti Suomen Sähkömestarit Oy.

Aittakorven seurakuntatalo on paraikaa huutokaupattavana. Tällä hetkellä korkein tarjous on 20 000 euroa.

– Huutokauppa on sikäli hyvä myyntimuoto, että siinä tehdyt tarjoukset ovat ostajaa sitovia. Samalla kuitenkin seurakunta varaa itselleen mahdollisuuden olla hyväksymättä korkeinta huutoa, mikäli riittävää tavoitehintaa ei saavuteta, sanoo talousjohtaja Jari-Pekka Väisänen.

Myyntilistalla on myös Sunilan seurakuntatalo, mutta sen suhteen ei vielä ole aktiivisia myyntitoimia meneillään. Väisäsen mukaan seurakunta on pyrkinyt laittamaan myyntiin yhden kohteen kerrallaan.

Kimmo Seppälä

Vatikaani on koko ajan hiljaisessa myynnissä, mutta varteenotettavia ostajaehdokkaita ei ole ilmaantunut. Arkistokuva.
Vatikaani on koko ajan hiljaisessa myynnissä, mutta varteenotettavia ostajaehdokkaita ei ole ilmaantunut. Arkistokuva.

Vatikaani on hiljaisessa myynnissä

Kotkan seurakuntakeskus – tai oikeastaan niin sanotun Vatikaanin koko kiinteistökompleksi – on jo jonkin aikaa ollut hiljaisessa myynnissä. Väisäsen mukaan seurakunta on valmis keskustelemaan, jos ostajaehdokas löytyy. Varteenotettavat keskustelukumppanit ovat ainakin toistaiseksi olleet vähissä.

– Vatikaanin etuna on ilman muuta sijainti. Siinä on kuitenkin asioita, jotka pitää ottaa huomioon, muun muassa siihen liittyvä asuinkerrostalo. Sisältyykö kerrostalo kauppaan, yhtiöitetäänkö se vai miten asia ratkaistaan?

Seurakunnan ajatus on ollut, että mahdollinen ostaja voisi kaavoittaa Vatikaanin tontille lisää rakennusoikeutta. Kaavamuutosta ei tällä hetkellä ole vireillä, eikä sitä aiota edistää ennen mahdollisen ostajan löytymistä.

Seurakunta voi toimia vuokratiloissa

Ensi vuonna Vatikaanista vapautuu tilaa, kun seurakunnan hallintoa siirtyy sieltä Karhulan seurakuntakeskukseen. Väisäsen mukaan yksi vaihtoehto on etsiä seurakunnan käytöstä vapautuviin tiloihin vuokralainen tai vuokralaisia. Vatikaanin salia tarvitaan todennäköisesti seurakunnan käyttöön siinä vaiheessa, kun Kotkan kirkkoa remontoidaan.

Kävi Vatikaanin kanssa niin tai näin, Väisäsen mukaan seurakunnalla tulee vastedeskin olemaan Kotkansaarella asiakaspalvelupiste ja kokoontumistilaa. Nämä voisivat olla myös vuokratiloissa.

Väisänen korostaa, ettei kiinteistösuunnitelman tarkoitus ole hankkiutua eroon kiinteistöistä.

– Tarkoitus on järkiperäistää. Läsnäoloa ei ole tarkoitus vähentää, mutta tilanne on se, että seurakunnan tarpeisiin nähden toimitilaa on aika reilusti.

Siitä, kuinka kiinnostava kohde Ristiniemen kurssikeskus tulee myyntimarkkinoilla olemaan, ei Väisäsellä ole näkemystä.

– Ei minulla ainakaan vielä ole kirjekuoripinoa, josta ryhtyisin tarjouksia valitsemaan. Ristiniemenkin suhteen ajatus on se, että myydään, mutta ei hinnalla, millä hyvänsä. Siitä, kuten muistakin kiinteistöistä, pitää pystyä muodostamaan seurakunnan kannalta kokonaisuutena järkevät kaupat.

Sari Tauru

Moottoritien lähettyvillä sijaitseva Helilän pappila palaa seurakunnan käyttöön maakuntaliiton muutettua siitä pois. Arkistokuva.
Moottoritien lähettyvillä sijaitseva Helilän pappila palaa seurakunnan käyttöön maakuntaliiton muutettua siitä pois. Arkistokuva.

Maakuntatalo takaisin omaan käyttöön

Seurakunnan tilakysymyksissä on ensi vuonna tiedossa myös toisenkin suuntainen muutos. Kun maakuntaliitto muutti pois Helilän pappilasta, vapautui rakennus seurakunnan omaan käyttöön.

Moottoritien lähellä sijaitsevassa, myös maakuntatalona tunnetussa rakennuksessa on tehty remonttia. Siitä tulee lasten ja nuorten talo, kun varhaiskasvatuksen ja kasvatuksen henkilöstö siirtyy sen seinien suojiin.

Linda Varoma

Höyteri jää seurakunnan omistukseen.
Höyteri jää seurakunnan omistukseen.

Juttua muokattu 27.11. kello 11.30. Korjattu yhtä kuvatekstiä.

Luetuimmat