Koronaviruksen mahdolliseen leviämiseen on alettu varautua myös Kymenlaaksossa, mutta vasta pienin askelin – "Tarkoitus ei ole aiheuttaa turhaa haittaa ylimenevillä toimenpiteillä"

Kymsoten päivystyksen ylilääkäri Kimmo Salmion mukaan on erittäin epätodennäköistä, että koronavirusta täälläpäin olisi.

Katja Juurikko

Kymenlaakson alueella mahdolliset koronavirus-epäilyt hoidetaan keskussairaalassa.
Kymenlaakson alueella mahdolliset koronavirus-epäilyt hoidetaan keskussairaalassa.

Kymenlaaksossa on alettu varautua Kiinassa tunnistetun uuden koronaviruksen mahdolliseen leviämiseen Suomeen.

Kymsoten päivystyksen ylilääkäri Kimmo Salmion mukaan infektiosairauksien ylilääkäriltä on tullut toimintaohjeet virusepäilyjen varalta.

On kuitenkin erittäin epätodennäköistä, että koronavirusta täälläpäin olisi. Tauti havaittiin ensiksi kiinalaisessa miljoonakaupunki Wuhanissa.

– Tautiepäily vaatisi sopivat oireet sekä oleskelun Wuhanissa kahden viikon sisällä tai läheisen kontaktin laboratoriokokeella osoitetun tautikontaktin kanssa. Kontakti ei tarkoita sitä, että on oltu esimerkiksi samassa bussissa, vaan tarvitaan ihan kunnon läheinen kontakti, Salmio kertoo.

– Tämä virushan ei tiettävästi leviä herkästi ihmisestä toiseen.

Koronaviruksen pelättiin jo levinneen Suomeen, kun perjantaiaamuna kahden kiinalaisturistin uutisoitiin hakeutuneen Ivalon terveyskeskukseen hengitystieoireiden vuoksi.

Iltapäivällä Ivalon johtava lääkäri Outi Liisanantti kuitenkin totesi Helsingin Sanomissa, ettei mikään viittaa koronavirus-tartuntaan, vaan kyseessä voi olla hyvin tavallinen rs-virus.

Päivystysavusta saa toimintaohjeet

Salmio muistuttaa, että 116 117 eli päivystysapu on numero, johon kannattaa soittaa, mikäli epäilee itsellään tartuntaa.

Tämä virushan ei tiettävästi leviä herkästi ihmisestä toiseen. — Kimmo Salmio

– Sieltä annetaan toimintaohjeet, ja mahdolliset epäilyt hoidetaan keskussairaalassa Kymenlaakson alueella.

Koronavirus-tartunnan oireet ovat yli 38 asteen kuume sekä hengitystieoireet, kuten yskä.

– Täytyy muistaa, että tautiepäilyyn sen toisenkin kriteerin pitää täyttyä, eli on oleskeltu Wuhanin alueella tai on ollut läheinen kontakti.

Tarkoitus ei ole ylireagoida

Salmion tavoin ensihoidon ylilääkäri Petri Loikas korostaa, että varautuminen on aloitettu pienin askelin.

– Tarkoitus ei ole aiheuttaa turhaa haittaa ylimenevillä toimenpiteillä.

Hänen mukaansa terveydenhuolto toimii pitkälti samalla tavalla kuin muissakin ilmaeristystä vaativissa tapauksissa: epäillyn tartunnan saaneiden potilaiden varalle on eristyshuoneita ja henkilökunnalle suojavälineistöä. Mahdollisia tartunnan saaneita potilaita pitää osata myös kuljettaa oikein.

– Kukaan ei tiedä, miten tämän taudin kanssa käy. Tuleeko siitä pandemia vai ei. Tietenkin meidän täytyy tehdä parhaamme, että osaamme epäillä ja saamme osaltamme tautia rajoitettua, jos tapauksia tulee.

Tässä vaiheessa vielä odotellaan.

– Tärkeintä on se, että saadaan käsitys taudin tarttuvuudesta ja yritetään pysyä tilanteen tasalla, Loikas sanoo.