Entinen Osuuspankin talo Kotkassa vaatisi täydellisen peruskorjauksen – Kiinteistöä hallinnoivalla YIT:llä ei ole suurta mielenkiintoa rakennuksen kunnostukseen tällä hetkellä

Rakennukseen kaivattaisiin erilaisia toimintoja ja isoa vuokralaista. Kiinteistön rasitteena on vanha pankkisali, joka on Museoviraston suojeluksessa.

Kimmo Seppälä

Kotkan vanhan linja-autoaseman läheisyydessä Kotkankadulla sijaitseva entinen Osuuspankin talo olisi täydellisen peruskorjauksen tarpeessa.
Kotkan vanhan linja-autoaseman läheisyydessä Kotkankadulla sijaitseva entinen Osuuspankin talo olisi täydellisen peruskorjauksen tarpeessa.

Kotkan entisen linja-autoaseman läheisyydessä Kotkankatu 10:ssä sijaitsevan entisen Osuuspankin talon kohtalo on pattitilanteessa.

Kiinteistö vaatisi täydellisen peruskorjauksen, mutta sen uusiokäyttöä hankaloittaa Museoviraston antama päätös vanhan pankkisalin säilyttämiseksi, kertoo kiinteistöosakeyhtiön toimitusjohtaja, kiinteistöä hallinnoivan YIT:n kiinteistöjohdosta vastaava johtaja Kari Pekkanen.

Kiinteistössä on tällä hetkellä vuokralaisena rakennuksen siivessä toimiva Sale -myymälä, jolla on Pekkasen mukaan pitkäaikainen vuokrasopimus. Lisäksi kiinteistössä toimii hammaslääkäriyritys.

Pekkasen mukaan kiinteistön tekninen kunto on elinkaarensa loppupuolella.

– Rakennus vaatisi täydellisen peruskorjauksen, joka olisi valtava kustannus. Näköpiirissä ei ole, että vuokralaisia Kotkan kiinteistötilanteen huomioiden olisi lisää tulossa, joten suurta mielenkiintoa rakennuksen kunnostukseen ei tällä hetkellä ole, sanoo Pekkanen.

Kimmo Seppälä

Rasitteena entisessä Osuuspankin talossa on iso pankkisali, joka on Museoviraston päätöksellä määrätty säilytettäväksi ennallaan.
Rasitteena entisessä Osuuspankin talossa on iso pankkisali, joka on Museoviraston päätöksellä määrätty säilytettäväksi ennallaan.

Rasitteena on vanha pankkisali

Rasitteena kiinteistössä on myös vanha pankkisali, joka on Museoviraston suojeluksessa.

– Pankkisali on määrätty sisäpuolelta säilytettäväksi ilman käyttötarkoitusta. Eli sen on säilyttävä ulkoasultaan ennallaan ja muuttamattomana, kertoo Pekkanen.

Pankkisalin iso aula ja kaksikerroksinen avoin tila sekä katosta roikkuva mobiilitaideteos hallitsevat Pekkasen mukaan suurta osaa rakennuksesta.

Kiinteistön vuokratuottoa olisi Pekkasen mielestä saatava paremmaksi, ennen kuin rakennuksen eteen kannattaa tehdä jotakin.

– Neuvotteluja tilojen vuokraamisesta esimerkiksi ravintolakäyttöön on käyty, mutta ne eivät ole johtaneet lopputulokseen, sanoo Pekkanen.

Ainoastaan kiinteistön autohallista on kaikki paikat vuokrattu.

– Jos joku haluaa ostaa kiinteistön molempia osapuolia tyydyttävään hintaan, niin olemme valmiit sen myymään. Ja mikäli kiinteistöön tulee riittävän iso vuokralainen –lähinnä koko talo, olemme myös valmiit sen peruskorjaamaan, sanoo Pekkanen.

Koko Kotkan olohuoneeksi

Entisen Osuuspankin talon tulevaisuudesta kiinnostunut kotkalainen yrittäjä Pekka Kivilahti kertoo kiinteistön osalta olleen paljonkin ideoita ja keskusteluja.

– Tällä hetkellä mitään konkreettista ei ole esillä, sanoo Kivilahti.

Kivilahden mielestä rakennus voisi olla kotkalaisten olohuone, johon voitaisiin sijoittaa erilaisia toimintoja, jotka tukisivat akseliväliä keskustan ja Katariinan välillä.

– Se toimisi ainoastaan niin, että löytyisi jokin taho, joka ottaisi kiinteistön haltuun ja remontoisi sen. Rakennus on keskeisellä paikalla ja arkkitehtonisesti hieno, sanoo Kivilahti.

Uusimmat uutiset