Pahin ehkä ohi Kaakon kaksikon kehkokuume-epidemiassa

Maanantaina keuhkokuumetta epäileviä asiakkaita oli Virolahden terveyskeskuksessa viime viikkoa vähemmän. Tehokkaampi tiedottaminenkaan ei lääkärin mukaan olisi estänyt taudin leviämistä.

Käsihygienia on kehkokuumeen leviämisen estämisessä tärkeää. Hyvä olisi käyttää paperinenäliinoja ja kädet on pestävä usein.
Käsihygienia on kehkokuumeen leviämisen estämisessä tärkeää. Hyvä olisi käyttää paperinenäliinoja ja kädet on pestävä usein.

Virolahdella ja osittain Miehikkälässä jylläävä keuhkokuume-epidemia on mahdollisesti hieman laantumassa. Kaakon kaksikon johtava lääkäri Minna Turakaisen mukaan ainakin maanantaina Virolahden terveyskeskuksessa oli vähemmän keuhkokuumetta epäileviä asiakkaita kuin viime viikon loppupuolella.

— Kävin maanantaina Virolahden terveyskeskuksessa ja silloin näytti ainakin, että siellä olisi ollut vähemmän hengitystieoireilijoita kuin viime viikon puolella. Täytyy seurata onko suunta todellinen vai onko kyse hetkellisestä tilanteesta. Viime viikon lopulla oli aika paljon ihmisiä siellä vastaanotolla, siihen varmaan vaikutti myös epidemiasta uutisointi, Turakainen sanoo.

Sairastuneita Virolahdella myös Miehikkälässä on tähän mennessä todettu useita kymmeniä.

Turakaisen mukaan keuhkokuume-epäilyissä toimitaan edelleen samoin kuin aikaisemminkin eli tauti varmistetaan heti oireiden ilmaannuttua näytteiden otolla ja kakkosnäyte otetaan muutaman viikon kuluttua.

Tiedottamista arvosteltu

Virolahdella epidemia käynnistyi jo lokakuun alkupuolella lähinnä kouluista. Varsinkin oppilaiden vanhempien keskuudessa on jonkin verran arvosteltu tiedotusta epidemian alkuvaiheessa.

— Oma lapseni on yläasteella ja kyllähän sieltä terveydenhoitaja laittoi Wilma-viestiä eli tietoa koulun virallista kanavaa pitkin.


Hänen mukaansa Wilman kautta tieto ei ehkä ole tavoittanut riittävän laajasti vanhempia, koska siellä julkaistavista tiedotteista ei tule eri ilmoitusta niiden saapumisesta, vaan Wilmaa on itse seurattava.


Turakainen ei kuitenkaan usko, että tehokkaampikaan tiedottaminen olisi vaikuttanut epidemian leviämiseen hillitsevästi.

— Vähän epäilen sitä, koska keuhkokuumeen itämisaika on niin pitkä. Jos sen bakteerin on saanut, voi siis mennä monta viikkoakin ennen oireiden ilmaantumista. Aika paljon on sitä, että koko perhe on käynyt sairauden läpi, kun ollaan tiiviissä kontaktissa, niin on vaikea välttää tartuntaa. Siellä voi olla perheen sisällä viikkojenkin viiveitä, kun lapsi tai vanhempi on sairastanut niin sitten vasta parin viikon sisällä joku muu perheenjäsen sairastuu.

Oireista lääkäriin

Keuhkokuume-epidemian aiheuttajaksi on todettu mykoplasma. Taudin oireita ovat yskä, korkea kuume, keuhkojen rohina ja keuhkoissa röntgenkuvissa näkyvät kuumemuutokset. Mikäli taudin oireita ilmaantuu, on syytä hakeutua lääkärin vastaanotolle. Pääsääntöisesti tautia hoidetaan antibiooteilla. Se voi myös parantua itsestään.

Taudin ehkäisyssä hyvä käsihygienia on tärkeää.