Miltä näyttäisi itsenäisyyspäivä kesällä 2018? — Toimitus intoutui visioimaan

Suomen itsenäisyyspäivä on vakavamielinen juhla, johon kuuluu oleellisella tavalla perinteet, sekä sankarivainajien ja sodan muisteleminen. Olisiko juhla erilainen, jos sitä vietettäisiin kesällä? Toimitus intoutui pohtimaan asiaa ja sehän lähti täysin lapasesta.

Mika Strandén

Makkara kuuluu suomalaisen kesän juhliin. Miksei myös kesällä vietettävään itsenäisyyspäivään.
Makkara kuuluu suomalaisen kesän juhliin. Miksei myös kesällä vietettävään itsenäisyyspäivään.

Suomen satavuotisjuhlavuoden jälkeen tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja hänen puolisonsa Jenni Haukio olivat uupuneita.

”Itsenäisyyspäivät ovat, niineem, varsin raskaita ja vakavamielisiä. Nyt voisi tehdä terää keventää hiukan. Pidettäisiinkö ensi vuonna itsenäisyyspäivä vaikkapa 12. toukokuuta J. V. Snellmanin päivänä, joka myös suomalaisuuden päivänä tunnetaan.” Sauli ehdotti.

Jenni kannatti ideaa. Itsenäisyyspäivä kesällä voisi näyttää vaikka tältä.

Illalla itsenäisyyspäivän juhlat huipentuvat presidentin grillibileisiin, jotka pidetään presidentin kesäasunnolla Kultarannassa.

Päivä alkaa juhlaparaatilla, joka lähtee Helsingin Töölöntorilta. Siellä Puolustusvoimain kalusto varusmiehineen, ylioppilaat soihtuineen, poliisi, uusnatsit, vihervasemmistolaiset, lapset ja alpakat kulkevat iloisesti samassa marssissa ilmentäen itsenäisen Suomen moniäänisyyttä.

Paraatin jälkeen käydään sankarihaudoilla. Sankarihaudat peittyvät runsaista, värikkäistä ja kauniista kukka-asetelmista. Hautausmaat viheriöivät.

Juhlapuheissa muistetaan, että pimeyden jälkeen koittaa valo. Iloitaan rauhasta ja vakaasta yhteiskunnasta.

Puolilta päivin kokoonnutaan tuulipuvuissa ja todennäköisesti myös sateenvarjoissa porukalla torille heiluttelemaan Suomen lippuja. Lauletaan yhdessä kaikki kansakunnan eheyden kannalta tärkeät kappaleet, kuten Sankarit, Den glider in ja Aikuinen nainen.

Torilla tuhannelle ensimmäiselle tarjoillaan ilmaista kahvia, makkaraa ja ilmapalloja.

Illalla itsenäisyyspäivän juhlat huipentuvat presidentin grillibileisiin, jotka pidetään presidentin kesäasunnolla Kultarannassa. Tarjolla on suomalaisia kansanruokia kuten pizzaa, makkaraa ja valmismaksalaatikkoa. Boolissa kelluvat kaikki kauden parhaat marjat.

Sauli on vaihtanut vapaalle ja ottaa vieraitaan vastaan bermudashortseissa. Jenni hehkuu ja säteilee raskauden jälkeistä iloa pieni kerubi sylissään.

Illalla suomalaiset kerääntyvät ystävien luokse saunomaan ja grillaamaan. Kaupunkikeskustoissa taivaalle ammutaan komeat ilotulitukset.

Kaikilta jää näkemättä illalla televisiosta näytettävä Salattujen elämien toiveuusinta, jossa Ismo Laitela melkein kuolee.