Yhteishenki siivitti Karhulan VPK:n nuoret voittoon Rescue Race -kilpailussa — Kisassa nuoret pääsivät muun muassa pohtimaan oikeita sammutusmenetelmiä ja tutustumaan kotieläimiin sekä väestönsuojeluun

Karhulan VPK:n nuoriso-osaston toiminnassa on mukana 30 lasta- ja nuorta.

Karhulan VPK

Karhulan VPK:n voittoisassa joukkueessa olivat mukana Karelia Laitinen (vasemmalla), Maria Belikova, Joona Skippari (edessä),  Arsi Penttilä ja Simo Hanska.
Karhulan VPK:n voittoisassa joukkueessa olivat mukana Karelia Laitinen (vasemmalla), Maria Belikova, Joona Skippari (edessä), Arsi Penttilä ja Simo Hanska.

Maaliskuun alkupuolella järjestettiin Markku H. Aarnio säätiön Rescue Race 2019 -kilpailu Helsingissä. Sen voitti Karhulan VPK:n nuoriso-osaston joukkue ja Tiutisen VPK:n joukkue sijoittui kilpailussa yhdeksänneksi.

Rescue Race -kilpailuun osallistuvan joukkueen jäsenet on valittava huolella.

— Ensin kyselemme, kuka haluaisi lähteä mukaan kilpailuun ja sen jälkeen kokoamme joukkueen kilpailusäännöissä mainittujen ikärajojen mukaan. Tässä kilpailussa joukkueen jäsenten yhteisikä sai olla 70 vuotta, kertoo Karhulan VPK:n nuoriso-osaston johtaja Sanna Skippari.

Karhulan VPK:sta kilpailuun osallistui viiden hengen joukkue; Arsi Penttilä, Simo Hanska, Karelia Laitinen, Joona Skippari ja Maria Belikova sekä ohjaajana toiminut Samu Spännäri.

Kilpailuun osallistui tänä vuonna 30 joukkuetta eteläisestä Suomesta. Skippari kertoo, että voitto tuli Karhulaan, koska kaikki palaset vain loksahtivat paikoilleen.

— Tätä kilpailua varten ei voi harjoitella etukäteen. Saimme kisassa 59 pistettä, toiseksi tulleilla oli 57 pistettä ja kolmansilla 56 pistettä, eli kärkisijoista käytiin melko tiukka kamppailu.

Maalaisjärjellä pärjää

Kilpailussa eivät olleet pääosassa palomiehen toimintaan liittyvät tehtävät, vaan siinä painotettiin enemmän turvallisuusajattelua ja palokuntahenkeä. Kilpailussa suoritetaan rasteja, joilla aiheina ovat muun muassa valistus, ensiapu, ravinto, ympäristö, yhteiskunta, onnettomuuksien ennalta ehkäisy, jokamiehen oikeudet, luonto ja liikuntakasvatus.

— Kilpailussa on ennalta tiedossa yleisörasti, joka antaa mahdollisuuden ulkopuolisille nähdä mitä palokuntahenki- ja toiminta ovat. Maalaisjärjellä ajattelu ja yhdessä miettiminen vievät pitkälle. Toki on rasteja, joilla palokuntatietämys on tarpeen, kertoo voittoisan ryhmän ohjaaja Samu Spännäri.

Tänä vuonna tehtäviin kuului muun muassa oikeiden sammutusmenetelmien selvittäminen videolta, kotieläintilaan tutustuminen ja sille esittelyvideon tekeminen, väestönsuojeluun liittyvät kysymykset väestönsuojelumuseossa ja pakohuone.

— Kisan aikana pidimme lipun korkealla, mielen avoimena ja tällä kertaa nuorten tietotaito sekä ryhmän yhteishenki riitti voittamaan kilpailun. Joukkue toimi erityisen hyvin tilanteissa, joissa se pääsi yhdessä miettimään ja pohtimaan asioita. Fiilis oli aivan mieletön ja joukkueen ohjaajana en voisi olla enää ylpeämpi joukkueesta, iloitsee Spännäri.

Menestystä muissakin kilpailuissa

Rescue Race ole ainoa kilpailu, jossa Karhulan VPK:n nuoret ovat tänä vuonna menestyneet.

— Hienoltahan se tuntuu kun nuoret pärjäävät. Tätä kilpailua emme ole aiemmin voittaneet, muita kilpailuja kyllä aina silloin tällöin. Tänä vuonna palokuntamme joukkue voitti viikkoa ennen Rescue Race-kilpailua myös Kaakkois-Suomen pelastusalanliiton tietokilpailun ja pääsemme osallistumaan palokuntanuorten SM-tietokilpailuihin toukokuussa. Olen todella iloinen molempien joukkueiden puolesta ja myös kiitollinen meidän kouluttajaporukalle. Olemme tehneet hyvää työtä nuorten kanssa, toteaa Skippari.

Skippari kertoo, että Karhulan VPK:n koko osaston vahvuus on hyvä ryhmähenki. Mukana nuoriso-osaston toiminnassa on 30 nuorta, joiden ikäjakauma on 8—16 vuotta.

— Meillä on hyvä tekemisen meininki. Haluamme, että harjoituksiin ja tapahtumiin on mukava tulla ja porukassa on kiva touhuta.

Mutta parantamisenkin varaa on.

— VPK-toiminta on sellaista, että asiat kehittyvät ja saamme uusia ohjeita. Aina on uutta opittavaa.

Luetuimmat