Kokemusasiantuntija antaa sairaudelle kasvot: ”Jokaisella on oikeus saada apua”

 Kotkassa kevään aikana järjestettävissä teemailloissa on tarjolla vertaistukea ja apua. Aiheina ovat muun muassa synnytyksen jälkeinen masennus, hoitovirheet, perheväkivalta, työuupumus, hyväksikäyttö, rasismi ja koulukiusaaminen.

Linda Varoma

Kokemusasiantuntija Marita Niemi kertoo, että teemailtojen tavoitteena on tuoda tietoa ja toivoa siitä, että apua on saatavilla.
Kokemusasiantuntija Marita Niemi kertoo, että teemailtojen tavoitteena on tuoda tietoa ja toivoa siitä, että apua on saatavilla.

Jokaisella on oikeus saada ja oikeus ottaa apua vastaan. Tällä lauseella Kymenlaakson kokemusasiantuntijoiden Kotkan seudun aluevastaava Marita Niemi markkinoi torstaina Kotkassa alkavia teemailtoja.

Kotkansaarella Karhulan Klubitalolla pidettävissä Kokemusta on! -illoissa ääneen pääsevät tosielämän selviytyjät eli kymenlaaksolaiset kokemusasiantuntijat. He kertovat yleisölle kohtaamistaan vaikeuksista ja niiden selättämisestä.

Aina sairauden takana on tavallinen ihminen. Se pitäisi jokaisen nähdä. — Marita Niemi

Tilaisuuksien aiheina ovat muun muassa kaksisuuntainen mielialahäiriö, synnytyksen jälkeinen masennus, hoitovirhe, perheväkivalta, työuupumus, masennus, hyväksikäyttö, rasismi ja koulukiusaaminen.

— Haluamme teemailloilla taistella erilaisia stigmoja vastaan. Aina sairauden takana on tavallinen ihminen. Se pitäisi jokaisen nähdä, Niemi toteaa.

Tule sellaisena kuin olet

Niemi kertoo, että teemailtojen tarkoituksena on tuoda tietoa ja toivoa siitä, että apua on saatavilla. Jokaisella on mahdollisuus selviytyä.

— Paljon puhutaan matalista kynnyksistä, mutta vaikeuksia kohdanneelle ihmiselle matalakin kynnys voi olla liikaa. Teemailloissa kukaan ei kysy, mikä oli sinun syysi avata tämä ovi. Saat olla juuri sellainen kuin olet.

Kaikki perustuu kokemukseen. Niemen mukaan apua on helpompi ottaa vastaan, jos auttaja on käynyt läpi samoja asioita kuin autettava.

— On tärkeää, että joku antaa näille kokemuksille kasvot. Tällöin voi huomata, että en ole yksin tämän sairauden tai ongelman kanssa.

Toiminta alkoi viime keväänä

Kokemusasiantuntijatoiminta alkoi Etelä-Kymenlaaksossa viime keväänä, jolloin ensimmäiset alan koulutuksen saaneet valmistuivat Kotkan opistosta. Niemi oli yksi kahdeksasta vuoden pituiselle kurssille osallistuneesta.

— Kovin koulu piti käydä itseni kanssa. Ennen kuin voi auttaa muita, täytyy käydä asiat läpi itsensä kanssa.

Niemi kuvailee kokemusasiantuntijaa apua tarvitsevan ihmisen sanansaattajaksi. Hän antaa vertaistukea, mutta voi olla myös apuna esimerkiksi arjen pyörittämisessä.

— Olemme samalla tasolla ihmisten kanssa, ohjaamassa heidän elämäänsä oikeaan suuntaan. Pidämme huolta, että sovitut tapaamiset, kuten lääkärissä käynnit, hoidetaan.

Niemi kertoo, että jokaisella koulutetulla kokemusasiantuntijalla on vaitiolovelvollisuus.

— Luottamus on kaiken a ja o.

Paljon positiivista palautetta

Torstaina kello 16—19 pidettävän ensimmäisen tapaamisen aiheena on kaksisuuntainen mielialahäiriö. Ensi viikolla puhutaan synnytyksen jälkeisestä masennuksesta.

Ennen jokaista luentoa on tunnin ajan mahdollisuus keskustella kokemusasiantuntijoiden kanssa yksityisesti.

Vastaavanlaisia teemailtoja järjestettiin jo viime vuonna Kakspy ry:n Mielipaikassa Karhulassa.

— Tilaisuudet olivat tosi suosittuja ja tykättyjä. Niistä tuli hirveästi positiivista palautetta.

Nyt toiminta haluttiin tuoda Kotkan keskustaan, jotta tavoitettaisiin uusia apua tarvitsevia. Niemen mukaan esimerkiksi masennukseen sairastuneen voi olla ylitsepääsemättömän vaikeaa tulla esimerkiksi Kotkansaarelta Karhulaan.

Hän toivottaa iltoihin tervetulleiksi myös vaikeuksia kohdanneiden ihmisten läheiset ja omaiset.

Kokemusta on! -teemailta torstaina 14.3. kello 16—19 Karhulan Klubitalolla, Koulukatu 10, Kotka. Vapaa pääsy.

Kolme faktaa teemailloista

Kotkassa järjestetään kevään aikana 10 Kokemusta on! -teemailtaa, joiden tavoitteena on antaa vertaistukea apua tarvitseville.

Iltojen aiheina ovat muun muassa kaksisuuntainen mielialahäiriö, synnytyksen jälkeinen masennus, hoitovirhe, perheväkivalta, työuupumus, masennus ja hyväksikäyttö.

Ilmaisiin tilaisuuksiin ovat tervetulleita niin ongelmia kohdanneet kuin heidän läheisensä. Illan aikana on mahdollisuus keskustella yksityisesti kokemusasiantuntijan kanssa.

Kommentoidut