Ratsastusta ja hevosenhoitoa kesken koulupäivän — Virolahden hevosurheilulukiolaiset voivat suorittaa kursseja Harjussa, uutta yhteistyötä myös urheiluakatemian kanssa

Hevosurheilulukiolaiset suorittavat Harjussa hevosaiheiset kurssit.
Hevosurheilulukiolaiset suorittavat Harjussa hevosaiheiset kurssit.

Virolahden lukio havittelee kevään yhteishaussa lisää hevosurheilulukiolaisia. Hevosaiheiset kurssit suoritetaan Harjussa, joka on juuri aloittanut yhteistyön Etelä-Kymenlaakson urheiluakatemian kanssa. Sekä lukiolaisilla että Harjun oppilailla on näin ollen mahdollisuus yhdistää treenit osaksi koulupäivää, jos tavoitteena on ammattiurheilijan ura.

Hevoskursseja kiinnostuksen mukaan

Hevosurheilulukio käynnistyi viime vuonna. Mahdollisuutta ei ehditty juurikaan markkinoida ennen yhteishakua, joten opiskelijoita on tällä hetkellä vain yksi.

— Idea on, että nuoret ovat Virolahden lukion opiskelijoita, jotka suorittavat meillä hevosaiheisia kursseja. Lisäksi voimme majoittaa kauempaa tulevat opiskelijat ja tarvittaessa myös mukana tulevat hevoset. Tämä ensimmäinen hevosurheilulukiolainen esimerkiksi asuu meillä, Harjun oppimiskeskuksen toimitusjohtaja ja rehtori Mika Palosara kertoo.

Tarjolla on erilaisia hevosaiheisia kursseja opiskelijoiden oman kiinnostuksen mukaan. Nykyinen opiskelija on valinnut ratsastus- ja hevosenhoitokurssit, vaihtoehtoina on myös esimerkiksi valjastöitä tai hevostapahtumien järjestämistä.

Lukio-opiskelu on luonnollisesti ilmaista, samoin koulussa tarjottava lounas. Harjussa asuvilta opiskelijoilta veloitetaan summa asumisesta ja aamiaisesta sekä päivällisestä.

— Jos majoittuu kahden hengen huoneessa, tekee se hieman yli 200 euroa kuukaudessa. Jos mukana on hevonen, tulee paketin hinnaksi noin 700 euroa kuukaudessa, Palosara toteaa.

Urheiluakatemia ammattilaiseksi tähtääville

Harjussa käynnistyi hiljattain yhteistyö Etelä-Kymenlaakson urheiluakatemian kanssa. Ohjelmaan voivat hakea sekä hevosurheilulukion että Harjun omat oppilaat, joilla on tähtäimessä ammattilaisurheilijan ura.

Akatemian idea on tarjota eri urheilulajien edustajille yhteistä urheiluvalmennusta, esimerkiksi luentoja. Lajikohtaiset valmennukset opiskelijat järjestävät pääosin omin voimin.

— Me oppilaitoksena sitoudumme sovittamaan lukujärjestyksiin lajikohtaiset treeniajat sekä järjestämään mahdollisuuden näihin yhteisiin valmennuksiin, Palosara selventää.

Mukaan voivat hakea myös muut kuin Harjun hevostalouden opiskelijat.

— He voivat hyvin olla vaikka maatalous- tai puutarhapuolelta.

Opiskelijat voivat myös saada hyväksiluettua joitain omaan lajiin kuuluvia valmennuksia osaksi opintojaan.

— Oppimispolut ovat nykyisin hyvin henkilökohtaisia, joten urheiluaktiviteetitkin voidaan sijoittaa osaksi opintoja. Tämä liittyy valtakunnalliseen ammatillisen koulutuksen reformiin, jota meilläkin nyt harjoitellaan, Palosara summaa.

Harjun oppimiskeskuksen toimitusjohtaja ja rehtori Mika Palosara iloitsee yhteistyöstä Etelä-Kymenlaakson urheiluakatemian kanssa.