Tiesulut tulossa ainakin seiskatielle – Uudenmaan rajoille tulee kattava määrä sulkupisteitä, joiden valvontaan osallistuu myös Kaakkois-Suomen poliisi

RUK:sta ei kommentoida, osallistuvatko myös sen varusmiehet ja kantahenkilökunta virka-aputehtäviin. Haminan–Kotkan satamalle virka-apupyyntöä ei ole vielä tullut, ei myöskään Suomenlahden merivartiostolle. Katso tästä täydentyvästä jutusta, kuinka liikkumisrajoitukset vaikuttavat eteläkymenlaaksolaisten elämään.

Juha Poutanen

Uudenmaan maakuntaan tulo ja sieltä poistuminen aiotaan kieltää. Arkistokuva.
Uudenmaan maakuntaan tulo ja sieltä poistuminen aiotaan kieltää. Arkistokuva.

Poliisihallituksen tiedotustilaisuudessa kerrottiin torstaina aamupäivällä, että Uudellemaalle johtaville teille tullaan asentamaan 30–40 tiesulkua.

Näin ollen ainakin seiskatielle tullaan asentamaan sulut. Tiellä kulkevaa liikennettä tulee valvomaan muiden muassa Kaakkois-Suomen poliisi, tiedotustilaisuudessa kerrottiin.

– Kuten tiedotustilaisuudessa kerrottiin, osallistumme myös tähän toimintaan. Tässä vaiheessa emme laitoksen puolelta tiedota asiasta sen enempää, kertoo Kaakkois-Suomen poliisin liikenneyksikön johtaja, komisario Jukka Tylli.

Myös pienemmät tiet suljetaan. Poliisi pyysi torstaina virka-apua Puolustusvoimilta. Pääesikunnan tiedotuspäällikkö Max Arhippainen ei osaa arvioida operaatioon otettavien varusmiesten määrää, mutta sanoo sen olevan todennäköisemmin sadoissa kuin tuhansissa. Suunnitelmat ovat vielä kesken, ja Arhippainen muistuttaa, että perustuslakivaliokunta antaa asialle siunauksen vasta perjantaiaamuna.

Virka-apua saatetaan pyytää myös Rajavartiolaitokselta. Tarvittaessa apuun voidaan pyytää myös eläkeläisreservejä, poliisiopiskelijoita ja rekrytoida työttömiä poliiseja palvelukseen.

RUK:n johtajalla, everstiluutnantti Vesa Helmisellä, ei tässä vaiheessa ole julkisuuteen annettavia tietoja siitä, osallistuuko myös RUK:n varusmiehiä ja täkäläistä kantahenkilökuntaa virka-aputehtäviin. Helmisen mukaan asian valmistelu on kesken ja tieto kulkee puolustusministeriöstä Puolustusvoimien ja Maavoimien johdon kautta aluetasolle.

Myös pienemmät tiet suljetaan, kertoo Helsingin poliisilaitoksen poliisikomentaja Lasse Aapio. Poliisi suorittaa valvontaa myös junalaitureilla ja junissa, lentokentillä ja tarvittaessa satamissa.

Haminan—Kotkan satamalle ei ole tullut virka-apupyyntöä

Haminan—Kotkan satamayhtiötä ei ole pyydetty viranomaisapua koronavirustilanteeseen tai Uudenmaan sulkemiseen muusta Suomesta liittyen, kertoo liikennejohtaja Markku Koskinen.

— Meillä ei ole matkustajaliikennettä. Jos olisi, olisi varmasti pyyntö jo tullut, sanoo Koskinen ja kertoo, että mahdolliseen pyyntöön on kuitenkin varauduttu.

Sisärajojen sulku työllistää jo nyt merivartiostoa

Suomenlahden merivartioston apulaiskomentaja Mikko Simola kertoo, ettei poliisiviranomaisilta ole tullut vielä viranomaisavusta pyyntöä.

Simola painottaa, että merivartiosto on jatkuvasti tiiviissä yhteistyössä poliisiviranomaisten kanssa.

— Jo sisärajojen sulkemiseen liittyen meillä on satamissamme valvonta päällä, vaikka matkustajaliikenne on pudonnut lähes minimiin. Esimerkiksi Helsinki—Tallinna-välin valvonta työllistää merivartiostoa.

Aikataulu "mahdollisimman pian"

Poliisihallituksen tiedotustilaisuudessa kerrottiin, että valvontaan osallistuu noin 700 poliisia. Liikkumisrajoitukset pannaan käytäntöön mahdollisimman pian, tarkempi aikataulu riippuu osin siitä, kuinka nopeasti Puolustusvoimat ja Rajavartiolaitos vastaavat virka-apupyyntöihin.

Hallitus kertoi eilen esittävänsä Uudellemaalle tiukkoja liikkumisrajoituksia. Uudenmaan maakuntaan tulo ja sieltä poistuminen aiotaan kieltää. Uudenmaan maakuntaa koskevat liikkumisrajoitukset olisivat voimassa 19. huhtikuuta saakka.

Perustuslakivaliokunta kokoontuu käsittelemään Uudenmaan liikkumisrajoituksia vasta huomenna aamulla. Valiokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä (sd.) sanoo STT:lle, että valiokunta aloittaa asiantuntijakuulemiset huomenna kello 8.30. Mietintö puristetaan kasaan iltapäiväksi ja viedään täysistuntoon, jossa se on ainoassa käsittelyssä.

Ojala-Niemelän mukaan liikkumisrajoitukset voivat siis tulla voimaan huomenna perjantaina.

Liikkuminen sallittu vain pätevistä syistä

Poliisijohtaja Sanna Heikinheimo sanoi tiedotustilaisuudessa, että liikkumisrajoituksesta voidaan poiketa, jos liikkuminen on välttämätöntä.

– Välttämättömänä liikkumisena pidetään liikkumista viranomaistoiminnassa, työn, elinkeinon tai luottamustoimen harjoittamiseksi, lakisääteisen velvollisuuden täyttämiseksi, lähiomaisen kuoleman vuoksi, lapsen tapaamisen toteuttamiseksi tai muun painavan henkilökohtaisen syyn vuoksi.

Uudenmaan rajan yli pyrkivän on annettava poliisille selvitys matkan tarkoituksesta ja määränpäästä, Heikinheimo sanoi.

– Selvitys voidaan antaa sekä kirjallisesti että suullisesti poliisin sitä pyytäessä.
Työn takia rajaa ylittävillä olisi hyvä olla henkilötodistuksen lisäksi työnantajan todistus liikkumisen välttämättömyydestä, poliisikomentaja Aapio sanoi.

– Tärkeää on, että asukkaat kuuntelevat tätä viestiä, miten käyttäytyä ja miten valmistautua siihen, kun tulee rajalle. Eli osoittaa henkilöllisyytensä ja jos mahdollista, olla työnantajan todistus tai vastaava siitä, että liikkuminen on työasian takia välttämätöntä. Asukkailla on velvollisuus kertoa millä asialla on ja minkä takia on välttämätöntä kulkea, Aapio lisäsi.

Heikinheimon mukaan aiemmin mainittujen syiden lisäksi syy liikkumisrajoituksesta poikkeamiseen voi olla myös tilanne, jossa lähisukulainen sairastuu ja tälle pitää antaa apua.

Välttämättömyysedellytyksen pitää tässäkin tilanteessa täyttyä. Poliisi arvioi liikkumisen välttämättömyyttä tapauskohtaisesti, hän lisäsi.

– Muuna painavana henkilökohtaisena syynä ei pidetä esimerkiksi vapaa-ajan matkustamista. Näin ollen lomamatkailusta ja sukulaisvierailuista tulee tässä vaiheessa pidättäytyä.

Rajoitusten rikkominen valmiuslakirikkomus

Tiedotustilaisuudessa mukana ollut poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen sanoi, että poliisi valvoo liikkumisrajoituksia normaaliolojen lainsäädännöllä. Ensisijaisia keinoja ovat neuvot, kehotukset ja käskyt.

– Säädettyjen liikkumis- ja oleskelurajoitusten rikkominen olisi rangaistavaa valmiuslakirikkomuksena, Kolehmainen sanoi.

Heikinheimon mukaan poliisi voi valvontaa tehdessään esimerkiksi selvittää ihmisten henkilöllisyyden, ottaa kiinni, tehdä turvatarkastuksen, eristää paikkoja ja siirtää kulkuneuvoja.

– Poliisi puuttuu rajoitusten rikkomisiin ja selvittää ne esitutkinnassa.

Juttuun lisätään uutta tietoa päivän mittaan.