Kantasatamaan uponneen Mary Annin nostoa aletaan valmistella tällä viikolla – Pakkanen ei estä aluksen nostamista, mutta tuo matkaan uuden mutkan

Hovinsaaren puolella oleva Yacht Store voi ottaa Mary Annin vastuulleen vasta plussakeleillä.

Kimmo Seppälä

Kalle Loimupalo ja Timo Tervala kävivät jo viime viikon sunnuntaina tutustumassa Mary Annin tilanteeseen.
Kalle Loimupalo ja Timo Tervala kävivät jo viime viikon sunnuntaina tutustumassa Mary Annin tilanteeseen.

Kotkan Kantasatamaan uponneen Mary Ann -purjealuksen nostoa aletaan valmistella tällä viikolla. Timo Tervala aluksen nostajaksi valitusta Rapinsto oy:stä kertoo yrityksen väen tulevan Kotkaan perjantaina tekemään tarkempia suunnitelmia.

Tervala tutki Mary Annin tilannetta alustavasti jo viime viikon sunnuntaina. Tuolloin aluksen kunnosta ei vielä saatu riittävän tarkkaa kuvaa eikä virallisia urakkasopimuksia ollut vielä allekirjoitettu.

Kotkan kaupungin tavoitteena oli, että Mary Ann olisi nostettu jo viime vuoden puolella. Joulukuun alussa päättyneen tarjouskilpailun jälkeen nostajaksi valittiin Coast Masters oy. Kotkan kaupunki kuitenkin oikaisi myöhemmin oman päätöksensä ja urakka meni Rapinsto oy:lle.

Tervalan mukaan Rapinsto teki oman tarjouksensa sulan veden aikaan ja olisi mieluusti nostanut Mary Annin joulunpyhinä. Kotkan kaupunki teki ensimmäisen hankintapäätöksen joulukuun 11. päivänä ja oikaisi sen joulukuun 21. päivänä.

Jälkimmäisen päätöksen jälkeen on kulunut vielä tovi muutoksenhakuajan umpeutumiseen, muutamien yksityiskohtien selvittelyyn ja varsinaisen urakkasopimuksen viilaamiseen. Nimet pistettiin papereihin tämän viikon keskiviikkona.

Sää- ja jäätilanne on nyt aivan erilainen kuin joulunpyhinä. Tervalan mukaan jäiden tulo ei kuitenkaan ole este Mary Annin nostamiselle.

Kyllä se sieltä ylös saadaan. — Timo Tervala

– Kyllä se sieltä ylös saadaan, sanoo Tervala.

Yacht Storen päässä odotellaan plussakelejä

Sen jälkeen kun laiva on saatu ylös pohjasta, se on määrä kuljettaa noin 300 metrin matkan päähän Yacht Storen rantaan Hovinsaaren puolelle. Siellä vastuu aluksesta siirtyy Yacht Storelle, jonka on huolehdittava Mary Annin asianmukaisesta hävittämisestä.

Timo Tervalan mukaan kulkuaukon tekeminen jäähän Kantasataman ja Hovinsaaren välille onnistuu kyllä. Keskiviikon neuvotteluissa kävi kuitenkin ilmi uusi mutka Mary Annin matkassa. Yacht Storen kalustolla, jota puolestaan tarvitaan Mary Annin nostamiseksi Hovinsaaren päässä, on pakkasraja.

Kotkan kaupungin puolesta Mary Ann -neuvotteluihin on osallistunut tontti-insinööri Katri Ervasti. Ervastin mukaan tarkkaa päivämäärää aluksen nostamiselle ei vielä pystytä sanomaan.

– Se halutaan ylös niin pian kuin mahdollista, mutta vasta plussakeleillä. Keskiviikkona sovittiin, että Rapinsto tekee nyt valmistelevia töitä. Seuraamme koko ajan säätietoja, ja jos ennusteet ovat useamman päivän plussalla, alamme kokoamaan joukkoja ja ruvetaan hommiin, sanoo Ervasti.

Mary Annin nostosuunnitelmista kertoi ensimmäisenä Yle.